The attitudes of the British and French liberal parties toward socialist parties, trade unions and democratization during 1924-1925 - Kauppinen, Petrus (2020)
Tässä pro gradu-tutkielmassa tarkastellaan ja vertaillaan Britanniassa ja Ranskassa käytyjä parlamenttikeskusteluita ammattiliitoista ja demokratisaatiosta liberaalipuolueiden näkökulmasta vuosina 1924-1925. Lisäksi kyseisten puolueiden näkemykset sosialismista ovat tarkastelun kohteena. Tämä ajanjakso oli liberaalien kannalta suurta murroskautta johtuen niin äänioikeuden laajenemisesta kuin ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen aikaan totuttelusta. Erityisesti sosialistipuolueiden nousu muutti huomattavasti liberaalipuolueiden asemaa molemmissa maissa. Taustateoriana tutkielmalle toimii cambridgeläinen ja manner-eurooppalainen käsitehistoria jotka painottavat käsitteiden tutkimista poliittisessa keskustelussa. Vuodet 1924-1925 olivat liberaalipuolueille käänteentekeviä koska ne joutuivat tekemään yhteistyötä sosialistisen vasemmiston kanssa pitäkseen hallituksia vallassa kuitenkaan menemättä samaan hallitukseen. Näinä vuosina ammattiliittojen ja naisten äänioikeuden asema herättivät keskustelua kyseisten maiden parlamenteissa. Näistä aiheista käydyt keskustelut toimivat tutkimuksen aineistona. Kyseistä aineistoa on analysoitu käsitehistorian ja vertailevan historiantutkimuksen menetelmiä hyödyntämällä. Näillä metodeilla on pyritty tarkastelemaan liberaalien parlamentin jäsenten käsityksiä keskusteltavista aheista. Lisäksi näiden puolueiden asennoitumista keskusteluisssa on pyritty tarkastelemaan ja vertailemaan. Liberaalien näkemykset vaihtelivat liittyen ammattiliittojen asemaan ja niiden suhteessa sosialismiin, vaikkakin heidän asemmoitumisensa näihin noudattivat varovaisen sympaattista linjaa niin Britanniassa kuin Ranskassakin. Sen sijaan naisten äänioikeus jakoi liberaalien näkemyksiä, Britannian liberaalit suhtautuivat siihen myötämielisesti kun taas Ranskassa radikaalipuolueen edustajien näkemykset vaihtelivat myötämielisyydestä vahvaan skeptitismiin.