Digitaalisen turvallisuuden harjoitustoiminnan tila julkisessa hallinnossa - Heikkinen, Hanna (2020)
Teknologian kehittyessä harppauksittain eteenpäin luo digitalisaatio uusia mahdollisuuksia organisaatioille kehittää toimintaansa. Ihmisten luottamus julkiseen hallintoon ja sen tuottamiin palveluihin, myös digitaalisiin on Suomessa erittäin suuri. Muuttunut maailma ja toimintaympäristö tuovat mukanaan uudenlaisten uhkakuvat. Organisaatioiden on kiinnitettävä huomiota ja varauduttava toiminnan sujuvuuteen myös häiriötilanteissa. On tärkeää, että luottamus digitaalisiin palveluihin säilytetään. Digitaalisen turvallisuuden harjoitustoiminnan avulla kasvatetaan kriisinsietokykyä ja valmiutta toimia häiriötilanteissa turvaten. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden harjoitustoiminnan nykytila. Tutkimuksen tavoite oli muodostaa tilannekuva julkisen hallinnon organisaatioiden digitaalisen turvallisuuden harjoitustoiminnasta. Tutkimusmenetelmänä oli laadullinen tutkimus, kyselytutkimus ja sisältöanalyysi. Sisältöanalyysiä käytettiin tulosten luokittelussa ja vertailussa suhteessa toisiin organisaatioihin ja harjoitustoiminnan oppaisiin ja ohjeisiin. Tutkimuksen yhteenvetona voidaan todeta, että harjoitustoiminnassa on vielä paljon kehitettävää julkisessa hallinnossa. Meillä on yksittäisiä toimijoita, joiden harjoituskulttuuri on erittäin hyvä ja harjoitustoimintaa toteutetaan suunnitelmallisesti. Toisessa päässä on suuri joukko organisaatioita, joiden harjoittelu on alkutaipaleella ja ensimmäinen kosketus harjoitustoimintaa on tapahtunut vuoden 2018 TAISTO-harjoituksen myötä.