3D-siepparien hyödyntäminen lääkeaineiden poistamisessa jätevedestä - Autio, Aino-Tuulia (2020)
Tämän Pro gradu -tutkielman kirjallisessa osassa tarkoituksena oli perehtyä muutamiin yleisesti käytettyihin lääkeaineisiin ja hormoneihin. Työssä selvitettiin valittujen lääkeaineiden metaboliaa ja erittymistä ihmisestä jäteveteen sekä lääkeaineiden ja hormonien kulkeutumista jäteveden mukana jätevedenpuhdistamoille. Lisäksi selvitettiin Suomessa käytettävien jätevedenpuhdistusmenetelmien tehokkuutta lääkeaineiden ja hormonien poistoon jätevedestä sekä lääkeaineiden ympäristövaikutuksia. Kirjallisessa osassa tutustuttiin myös Suomen jätevedenpuhdistusjärjestelmään, haitta-aineille kehitettyihin vaihtoehtoisiin poistomenetelmiin jätevedestä sekä lääkeaineiden käyttömääriin Suomessa. Tämän lisäksi selvitettiin 3D-tulostusmenetelmiä ja niiden käyttökohteita lääketieteen sovelluksiin ja kemiallisesti funktionaalisten kappaleiden valmistukseen. Tutkielman kokeelliseen osaan valittiin 17β-estradioli mallihormoniksi, jotta voitiin tutkia 3D-sieppareiden hormonien talteenottokykyä. Kokeellisessa osassa siis tutkittiin 17β-estradiolin talteenottoa synteettisistä vesinäytteistä SLS:llä tulostetuilla PA-12 3D-sieppareilla. Kokeellisessa osassa tutkittiin myös hormonien eluointia sieppareista ja sieppareiden uudelleenkäyttöä. Tarkoituksena oli kehittää tehokas ja helppo menetelmä hormonien sekä lääkeaineiden poistoon jätevesistä ympäristöystävällisesti. Siepparit voisivat toimia paikallisesti esimerkiksi sairaaloiden jätevedenpuhdistuksessa tai yleisissä ja kotitalouksien wc-tiloissa.