Liikuntahoidon vaikutus ylipainoisen uniapneapotilaan oireisiin, kehonkoostumukseen ja toimintakykyyn : tuloksia liikuntalääketieteen poliklinikalta - Renkola, Hanna-Kaisa (2020)
Hoitamattomana obstruktiivinen uniapnea (OSA) on yhdistetty moniin kroonisiin sairauksiin, jotka aiheuttavat länsimaissa kohonnutta sairastavuutta, kuolleisuutta ja merkittäviä terveydenhuoltokuluja. Väsymys on yksi uniapneapotilaiden yleisimmistä oireista. Satunnaistetuissa (RCT) tutkimuksissa liikuntainterventioilla on saatu myönteisiä tuloksia OSA:n vaikeusasteeseen sekä koettuun päiväväsymykseen. Yksilöllisesti räätälöidyn liikuntahoidon vaikutuksia ei tiettävästi ole aiemmin selvitetty erikoissairaanhoidossa. Rekisteritutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko liikuntalääketieteen poliklinikan liikuntahoidolla vaikutuksia ylipainoisten OSA-potilaiden kokemaan päiväväsymykseen ja muihin OSA-oireisiin, kehonkoostumukseen ja toimintakykyyn. Lisäksi tarkasteltiin tilannetta alaryhmittäin toteutuneen liikunnan lisäyksen mukaan sekä sitä, onko väsymysoireen muutos riippumaton kehonkoostumuksen muutoksista ja liikuntamuodosta.