Työntekijän sitoutuminen ketterillä menetelmillä tehtyyn ohjelmistokehitykseen - Lehikoinen, Simone (2020)
Tämä tutkielma on kirjallisuuskatsaus työntekijän sitoutumisesta ketterillä menetelmillä tehtyyn ohjelmistokehitykseen. Työntekijän sitoutumisen positiivinen merkitys organisaation liiketoimintaan ja tulokseen on huomattu jo kymmeniä vuosia sitten, mutta vasta viime vuosina työntekijän sitoutumisen vaikutusta tiimityöskentelyyn on alettu tutkimaan. Kirjallisuuskatsaus kuvaa työntekijän sitoutumisen vaikutukset ja haasteet ketterissä menetelmissä. Havainnot osoittavat, että organisaatioiden tulisi panostaa yhä enemmän ketterien ohjelmistokehitysten tiimien väliseen ja sisäiseen yhteistyöhön sekä huomioida edellä mainitut asiat myös tiimien johtamisessa. Tutkielma aloitetaan ohjelmistotuotannon käsitteen avaamisella ja tietojärjestelmän kehittämismenetelmien esittelemisellä. Ohjelmistokehityksessä verrataan perinteisiä lineaarisia kehitysmenetelmiä ja ketteriä menetelmiä, joista molemmista metodeista tuodaan yleisimmät esille. Kirjallisuuskatsauksessa esitellään sitoutumisen rakenne, mallit ja tekijät, jotka vaikuttavat yleisesti ihmisten sitoutumiseen työhönsä. Tutkielmassa syvennytään sitoutumisen merkitykseen ketterien ohjelmistokehitysmenetelmien onnistumisessa ja menestymisessä.