Liiketoimintatiedon hallinta yritysten päätöksenteossa - Vaskelainen, Tinja (2020)
Tämän päivän kilpailullisessa ja tietoon pohjautuvassa liiketoiminnassa yri-tyksiltä vaaditaan liiketoimintatiedon hallinnan eli business intelligencen tu-kea päätöksentekoon. Liiketoimintatiedon hallinta kerää, analysoi ja levittää informaatiota, joka parantaa päätöksenteon prosesseja ja tehokkuutta liike-toiminnassa. Tavoitteena on, että oikeanlainen informaatio saavuttaa oikeat ihmiset oikeaan aikaan ja tällä tavoin tekee päätösten tekemisestä parempaa. Tässä kirjallisuuskatsauksena toteutetussa tutkielmassa tavoitteena oli selvit-tää, mitä liiketoimintatiedon hallinta on ja miten se vaikuttaa yrityksen pää-töksentekoon. Tutkielman tulokset osoittivat, että liiketoimintatiedon hallinta koostuu erilaisista kerroksista: lähdejärjestelmistä, datakerroksesta, logiikka-kerroksesta ja sisäänpääsykerroksesta. Lisäksi havaittiin, että liiketoimintatie-don hallinta on keskeinen ratkaisu ymmärtämään yritysten liiketoimintatilan-netta päätöksenteossa erilaisten raporttien, mittaristojen, analyysien ja ennus-teiden avulla.