Korisliigan katsomohuutelu ja siihen vaikuttavat syyt - Salovaara, Lauri (2020)
Tässä liikunnan yhteiskuntatieteiden pro gradu -tutkielmassa tutkittiin Suomen koripallon miesten pääsarjan, Korisliigan katsomohuutelun syitä. Urheilukatsomoissa tapahtuva huutelu pelaajia ja erotuomareita kohtaan on monille tuttu ilmiö. Koripallokatsomoissa sillä on omat erityispiirteensä. Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata ilmiötä Suomessa ja selvittää sen syitä. Tarkoituksena on myös käsitteellistää huutelua tutkimuskirjallisuuden avulla. Väkivalta ja aggressiivisuus ovat osa urheilua ja sitä esiintyy erilaisin muodoin. Tutkimuksen relevanssi muotoutuu monitieteisestä väkivallan ja aggressiivisuuden tutkimisesta uudesta näkökulmasta. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys muodostuu väkivallan ja aggressiivisuuden tutkimuksesta, verbaalisen väkivallan ja verbaalisen aggressiivisuuden käsitteistä ja urheilukatsojien aggressiivisuuden aiemmasta tutkimuksesta. Viitekehyksen osana on myös sosiaalisen kontrollin käsite. Aineistona ovat Korisliigan joukkueiden kannattajaryhmien jäsenten (n=5) teemahaastattelut. Aineisto on analysoitu teoriasidonnaisella sisällönanalyysillä. Tutkimuksen perusteella katsomohuutelun syyt ovat rakentuneet psykologisesti ja sosiaalisesti. Psykologisia syitä ovat frustraatio-aggressio, jännityksen tarve, itsetunnon ylläpito ja pako arjesta. Sosiaalisesti rakentuneita syitä ovat tarttuminen, sosiaalinen rasitus ja peliin vaikuttaminen. Katsomoissa esiintyy myös tutkimuksen perusteella sosiaalista kontrollia, joka estää ylilyöntien syntymistä. Sosiaalinen kontrollin muodot ovat ennaltaehkäisy ja kasvatus, yksilöllisyys, yksiselitteisen oikean ja väärän rajasta luopuminen ja fanikulttuurin luonti.