DRM-teknologioiden kehitys - Soininen, Ville (2020)
Tapamme kuluttaa mediaa ja käyttää ohjelmistoja ovat muuttuneet vuosikymmenien aikana paljon. Ennen oli normaalia ostaa fyysisiä kopioita tai ladata verkkokaupasta haluamaansa musiikkia tai elokuvia, mutta nykyään suurin osa kuunnellaan tai katsotaan suoratoistopalveluista. Vaikka tapamme ovat muuttuneet, on DRM, digital rights management, eli digitaalisten käyttöoikeuksen hallinta teknologioiden tehtävä pysynyt samana. Valvoa ja tarvittaessa rajoittaa kuluttajan käsissä olevaa dataa, esimerkiksi estämällä kopiointi. Tässä kirjallisuuskatsauksessa käsitellään näiden teknologioiden kehitystä alkukantaisista kopioinninsuojausteknologioista nykyaikaisiin verkkopohjaisiin ratkaisuihin. Tutkimuksessa tarkastellaan myös DRM-teknologioiden ympärillä olleita merkittäviä tapahtumia, joita on puitu eri oikeusasteissa asti sekä kuinka nämä teknologiat ovat vaikuttaneet kuluttajiin.