Arki, perhe-elämä ja vanhemmuus : tutkimus äitien kotoutumiskokemuksista - Alho, Sanna (2020)
Tämä sosiaalityön pro gradu -tutkielma kohdistuu maahan muuttaneiden äitien kokemuksiin kotoutumisesta ja äitiyden yhdistämisestä kodin ulkopuoliseen elämään. Tutkimuskirjallisuudessa on esitetty näkemys monilapsisten maahan muuttaneiden äitien kotiin jäämisestä sekä kotoutumisen haasteista. Tutkimuksen tarkoitus on täydentää tätä näkemystä äitien kertomasta tuotetun vastapuheen avulla heidän kokemuksiinsa perustuen kotoutumisesta, osallisuudesta, toimijuudesta ja arjesta. Tutkimustehtävänä on kriittisesti tarkastella yhteiskunnan kykyä tuottaa osallisuuden edellytyksiä. Sitä tarkastellaan arjen kansalaisuuden käsitteen avulla. Viitekehyksenä tutkimuksessa käytetään Aila-Leena Matthiesin (2017) hyvinvointipalveluiden osallistumisparadigmaan liittyviä keskusteluja osallistumisen mahdollisuuksista ja haasteista. Äitien kokemuksia selvitetään kuuden vähintään viisi vuotta Suomessa asuneen 30–50-vuotiaan äidin haastattelujen avulla.