Terrori-iskujen vaikutus osakemarkkinoilla vuosina 2001-2017 - Palander, Elmeri (2020)
Tässä pro gradu -tutkielmassa perehdytään terrori-iskujen vaikutukseen osakemarkkinoilla vuosien 2001-2017 välillä. Tutkittavana aineistona ovat Saksan ja Ranskan teknologia-, vakuutus-, lento- ja puolustusyhtiöt. Tutkielma keskittyy tarkastelemaan 34 terrori-iskun vaikutuksia yleisesti sekä yksittäin Yhdysvaltojen syyskuun 11. päivän iskujen, Madridin vuoden 2004 ja Lontoon vuoden 2005 pommi-iskujen vaikutuksia epänormaaleihin tuottoihin ja volatiliteetteihin päivä- ja viikkoaineistoilla. Epänormaalien tuottojen tutkimisessa menetelmänä hyödynnetään dummy-muutujatekniikkaa ja vastaavasti volatiliteettien muutoksien havaitsemisessa käytetään GARCH-mallia, joista molemmat ovat aikaisemmissa tutkimuksissa vakiintuneita menetelmiä terrori-iskujen vaikutuksia tutkiessa. Tutkielman tulosten perusteella terrori-iskuilla yleisesti näyttää olevan heikko vaikutus tutkittavien toimialojen osakeindekseissä. Dummy-muuttuja-tekniikan perusteella terrori-iskuilla on tapahtumapäivänä keskimäärin suurempi vaikutus kuin viikkotasolla. Myös terrori-iskujen aiheuttamien uhrien määrä näyttää vaikuttavan terrori-iskujen reaktioihin. Tulokset muuttuvat hieman, kun tarkastellaan suurempien yksittäisten terrori-iskujen vaikutuksia. Näiden iskujen kohdalla terrori-iskuilla näyttää olevan pidempi vaikutus osakemarkkinoilla, sillä päiväaineistoon verrattuna viikkoaineiston tulokset ovat merkittävämpiä. Erityisesti lentoyhtiöt ovat tutkielman tulosten mukaan herkkiä terrori-iskujen negatiivisille vaikutuksille. Volatiliteetin muutosten osalta viikkoaineisto antaa päiväaineistoa merkittävämpiä tuloksia. Vaikuttaakin siltä, että terrori-iskuista aiheutunut epävarmuus näkyy markkinoilla pienellä viiveellä. Volatiliteettien muutokset näyttävät olevan myös merkittävämpiä suurempien terrori-iskujen kohdalla. Dummy-muuttujatekniikan tapaan lentoyhtiöissä on havaittavissa suurempaa herkkyyttä verrattuna muihin toimialoihin. Yleisesti voidaan sanoa, että osakemarkkinat näyttävät olevan vastustuskykyisiä terrori-iskuille. Ainoastaan äärimmäisten terrori-iskujen jälkeen osake-markkinat näyttävät reagoivan vahvasti ja vaikutukset näyttävät pysyvän markkinoilla keskimääräistä pidempään.