Hyvin toimeentulevien, varhaiskasvatuspalveluita käyttävien perheiden lapsenhoidon ratkaisut ja niihin kytkeytyvät tekijät - Erkkilä, Katja (2020)
Perheiden varhaiskasvatuspalvelun tuottajan valinta on monitahoinen asia, johon vaikuttaa niin perheen elämäntilanne kuin ulkopuoliset, perheestä riippumattomat tekijät. Tässä tutkimuksessa selvitettiin hyvin toimeentulevien perheiden elämäntilanteeseen liittyvien taustatekijöiden yhteyttä varhaiskasvatuspalvelun tuottajan valintaan. Tutkimus on osa Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteisen Tasa-arvon kysymykset lasten varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja hoidon tukien järjestelmässä –hanketta (CHILDCARE), jonka on rahoittanut Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvosto (SA 293049). Tutkimuksen aineistona käytettiin CHILDCARE-hankkeen yhteydessä kerätyn, 1-vuotiaiden lasten vanhemmille suunnatun kyselyn vastauksia. Tässä tutkimuksessa käytettiin niiden äitien vastauksia (N = 495), jotka asuivat neljässä suurimmassa kunnassa ja joiden lapselle oli valittu hoitomuodoksi joko julkinen tai yksityinen varhaiskasvatuspalvelu. Aineisto analysoitiin määrällisin menetelmin käyttäen binääristä logistista regressioanalyysiä. Varhaiskasvatuspalvelun tuottajan valinta ei eronnut hyvin toimeentulevien ja pieni- ja keskituloisten perheiden välillä. Heikkoja viitteitä perheen asumismuodon ja äidin iän yhteyksistä palvelun valintaan kuitenkin oli. Omistusasunnossa asuvat ja vanhemmat äidit valitsivat todennäköisemmin julkisen varhaiskasvatuspalvelun kuin vuokra-asunnossa asuvat ja nuoret äidit. Tutkimustulokset antoivat aiempaan tutkimukseen verrattuna myönteisemmän kuvan siitä, että perheen sosioekonomisella taustalla ei ole merkitystä varhaiskasvatuspalvelun tarjoajan valintatilanteessa.