Kokonaisvaltainen luontokokemus, luonnossa koetut vaikutukset ja ympäristövastuullisuus : Luonnosta Virtaa – tutkimuksen ryhmämuotoinen luontointerventio - Ahvenkoski, Jonna (2019)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia Luonnosta Virtaa (LuoVi) -tutkimukseen osallistuneiden tutkittavien kokonaisvaltaisen luontokokemuksen (KOLU), luonnossa koettujen vaikutusten ja ympäristövastuullisuuden muutosta. Ryhmien (LuoVi-interventioryhmä, itsenäiset ulkoilijat ja kontrolliryhmä) tutkittavat olivat lähtöisin 17:sta eri työorganisaatiosta (n=121) ja interventiot toteutettiin kuudella eri paikkakunnalla vuosien 2016 ja 2017 aikana. Ryhmien mittaukset toteutettiin kolmessa mittausajankohdassa (alkumittaus, yhden kuukauden seuranta ja kuuden kuukauden seuranta). Ulottuvuuksien muutosta ryhmien välillä ja sisäisesti tutkittiin toistomittausten varianssianalyysilla. Ryhmien välillä ei löytynyt eroja tutkituissa muuttujissa. Ainoastaan luontoyhteyden kokemuksessa, joka on yksi KOLU- mittarin ulottuvuuksista, havaittiin lisääntymistä kaikkien osallistujien keskuudessa ensimmäisen ja toisen mittausajankohdan välillä. Näyttäisi siltä, että jo tutkimukseen osallistuminen ohjasi tutkittavia ajattelemaan luontoa enemmän ja näin saattoi vahvistaa luontoyhteyden kokemusta. Tutkittavien arviot kokonaisvaltaisesta luontokokemuksesta, luonnossa koetuista vaikutuksista ja ympäristövastuullisuudesta olivat jo lähtötasoltaan korkeita. Lisätutkimusta tutkittavilla, joiden lähtötaso on alhaisempi, olisi syytä tehdä. Tutkimuksen tulokset antavat aihetta kokonaisvaltaisen luontokokemuksen ja luonnossa koettujen vaikutusten syvempään tutkimiseen ja ympäristövastuullisen toiminnan laajempaan tarkasteluun.