The effect of land use on the characteristics of organic matter load into water bodies - Suutari, Hanna-Mari Karoliina (2020)
Pohjoisten järvien luontaisen orgaanisen aineen (NOM) määrä ja laatu ovat muuttuneet viimeisten vuosien aikana. Ilmastonmuutoksen ja ihmistoimien osuuden kasvun maankäytössä on katsottu olevan osasyitä muutokselle. Tässä gradussa tutkittiin HPSEC-UV-fluoresenssi (korkean suorituskyvyn kokoekskluusio kromatografia, johon on yhdistetty UV- ja fluoresenssi ilmaisimet) metodin soveltuvuutta kuvaamaan orgaanisen aineen ominaisuuksia valuma- alueilla. Vesinäytteitä analysoitiin kahdelta eri valuma-alueelta Etelä-Suomesta. Lisäksi valuma-alueiden maankäyttöä tutkittiin Corine Land Cover (CLC) aineiston avulla vuosilta 2006-2018. Maankäytön analyysit osoittivat Tuurujärven ja Joutsijärven valuma-alueen sisältävän valtaosin metsää Gennarbyvikenin (GBV) valuma-alueen ollessa enemmän maatalous- ja asutusvaltainen. Eroja löydettiin myös valuma-alueiden orgaanisen aineen ominaisuuksista. Tuuru- ja Joutsijärven valuma-alueella pintavesien liuenneen orgaanisen aineen (DOC) pitoisuudet olivat 1,3-3,8 kertaa suurempia kuin GBV:n valuma-alueella. GBV:n valuma-alueen pintavedet sisälsivät 1,2 kertaa enemmän proteiinin kaltaista fluoresoivaa orgaanista ainetta kuin Tuuru- ja Joutsijärven pintavedet. Tuuru- ja Joutsijärven valuma-alueella pintavesien orgaaninen aines oli puolestaan 1,4 kertaa enemmän humuksen kaltaista GBV:n pintavesiin verrattuna. Pintavesien kromatogrammeista erotettiin 5-7 jaetta. HPSEC-UV-fluoresenssi soveltui hyvin määrittämään orgaanisen aineen ominaisuuksia. Lisätutkimusta tarvitaan, jotta jatkossa saadaan tilastollisesti merkittävää tietoa menetelmän soveltuvuudesta sekä maankäytön vaikutuksesta valuma-alueen orgaanisen aineen ominaisuuksiin.