Miten naisten urakehityksestä puhutaan? - Romo, Sanni (2020)
Naiset kohtaavat työelämänsä aikana lukuisia urakehitystä hidastavia näkymättömiä esteitä. Myös työelämän segregaatio, eli eriytyminen osaltaan rajoittaa uralla etenemistä. Tässä tutkielmassa tarkastelen, minkälaista kuvaa mediassa luodaan naisten urakehityksestä. Tutkielman tavoitteena on selvittää diskurssianalyysin avulla, miten kuva naisten urakehityksestä rakennetaan kielellisten sanavalintojen ja puhetapojen kautta Ylen verkkosivujen uutisartikkeleissa. Kiinnitän huomiota median rooliin ja representaatioon osana mielikuvien luomista, uusintamista ja vahvistamista. Tarkastelen myös asioiden esittämisen tapaa sekä sitä, miten juuri naisten urakehityksestä puhutaan, ja kuinka erilaisia asioita asetetaan keskinäiseen suhteeseen toistensa kanssa. Tutkimuksen aineisto koostuu Ylen 21:stä aikavälillä 11.10.2007–26.1.2020 ilmestyneestä naisten uraa tarkastelevista uutisartikkeleista. Diskurssianalyysin avulla olen erottanut tästä aineistosta kolme erilaista naisten urakehityksen diskurssia. Nämä ovat valinnanvapautta tukeva diskurssi, valinnanvapautta rajoittava diskurssi ja kulttuuriset rakenteet -diskurssi. Valinnanvapautta tukeva diskurssi sekä valinnanvapautta rajoittava diskurssi tuottavat puhetta individuaalisista lähtökohdista käsin, ja diskurssien taustalla selittävä tekijä on pääosin yksilö itse. Kulttuuriset rakenteet -diskurssi valottaa urapuheen taustalla olevia rakenteellisia tekijöitä ja niiden vaikutuksia naisten uralla etenemiseen. Näiden löytyneiden diskurssien valossa tutkielma osoittaa, että Ylen artikkeleissa rakentuva kuva naisten urakehityksestä ei tarjoa vain yhtä lähestymistapaa eikä ole täten yksiselitteinen. Ylen uutisartikkelien muodostama kuva naisten urakehityksestä toistaa olemassa olevia ennakko-oletuksia tuottaessaan naisista kuvaa kiltteinä ja päävastuullisina vanhempina. Diskursseissa myös uusinnetaan urakehityksen esteitä puhuttaessa palkkaeroista, rajoittavista luonteenpiirteistä ja jämähtäneistä työmarkkinarakenteista. Toisaalta - artikkelit välittävät myös kuvaa muutoksen tarpeesta. Uudistuksia täytyy toteuttaa, niin naisten itse, kuin myös puolisoiden, työnantajien ja kauttaaltaan koko yhteiskunnan.