Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa opiskelevien naisten itseraportoidun alaselkäkivun yleisyys ja kehon kuntoindeksi - Miettunen, Kari (2020)
Alaselkäkipu on yleinen tuki- ja liikuntaelinvaiva sekä yksi yleisimmistä lyhyt- ja pitkäkestoista työkyvyttömyyttä aiheuttavista sairauksista erityisesti fyysisesti keskiraskaissa ja raskaissa ammateissa. Viime aikoina on havaittu, että alaselkäkipua esiintyy myös lapsilla ja nuorilla, eikä vain aikuisilla. Lapsuus- ja nuoruusiän alaselkäkipu ennustaa vahvasti myös aikuisiän alaselkäkipua. Väestö ikääntyy, hoitoa tarvitsevien määrä kasvaa, työurien toivotaan pidentyvän, joten terveydenhuoltoalalle valmistuvan hyvään ja pitkään työuraan kuuluu myös hyvä psykososiaalinen ja erityisesti fyysinen toimintakyky – opiskeluajoista lähtien. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden itseraportoidun alaselkäkivun yleisyys ja kehon kuntoindeksi, sekä niiden yhteyttä. Opinnäytetyön aineisto on saatu Likesin toteuttamasta Opiskelijan fyysinen aktiivisuus, toimintakyky ja hyvinvointi -tutkimuksesta. Alaselkäkivun yleisyyttä kysyttiin nettikyselyllä ja fyysistä kuntoa mitattiin kehon kuntoindeksimittauksella. Mukana aineistossa ovat kyselyyn vastanneet ja kehon kuntoindeksimittaukseen osallistuneet nuoret, alle 21 -vuotiaat naiset sosiaali- ja terveysalan perustutkintolinjalta (n = 144). Kaikki analyysit suoritettiin IBM SPSS Statistics 26 -ohjelmalla. Analysoinnissa käytettiin frekvenssijakaumaa, prosenttilukuja, keskilukuja ja Spearmanin järjestyskorrelaatiota. Tulosten mukaan itseraportoitua alaselkäkipua on neljänneksellä (26%) naisopiskelijoista vähintään kerran viikossa ja lähes 70% ilmoitti kokevansa alaselkäkipua vähintään kerran kuukaudessa. Kehon kuntoindeksimittauksen perusteella 49 % oli ”ookoo” kunnossa, 33 % ”huolestuttavassa” tai ”hälyttävässä” kunnossa ja 18 % oli ”hyvässä” tai ”erinomaisessa kunnossa”. Tässä aineistossa itseraportoidun alaselkäkivun ja kehon kuntoindeksituloksen välillä ei ollut yhteyttä. Jatkotutkimuksia aihepiiristä tarvitaan esimerkiksi nuorten alaselkäkipujen taustatekijöistä sekä interventiotutkimuksia nuorten alaselkäkipujen ehkäisemisestä ja hoidosta.