Word sense disambiguation for Finnish with an application to language learning - Robertson, Frankie (2020)
Tehtävää sanan oikean merkityksen määritämiseksi automattisesti jossakin luonnollisen kielen ilmaisussa kutsutaan saneiden alamerkitysten yksiselitteistämiseksi. Tämä pro gradu -tutkielma kuvaa saneiden alamerkitysten yksiselitteistämisen itoimeenpanoa ja arviointia suomen kielelle, ja sitä motivoi tämän tehtävän uudenlainen soveltaminen tietokoneavusteiseen kielen oppimiseen. Tutkielmassa kaksikieliseen tekstitysaineistoon pohjaava sanojen alamerkitysten mukaan annotoitu korpus on luotu automattisesti palvelemaan opetusaineistona koneoppimiseen pohjautuville saneiden alamerkitysten yksiselitteistämisen tekniikoille. Seuravaksi saneiden alamerkitysten yksiselitteistämisen algoritmeja on muokattu suomen kielelle ja arvioitu niiden F1-mitan mukaan. Sen jälkeen on rakennettu sekä leksikaalinen tietämyskanta klusteroimalla ja tunnistamalla vastaavuuksia että välineet kompleksisten lekseemien poimimiseen ja analysointiin. Lopuksi on esitelty NiinMikäOli?!, tietokoneavusteinen kielen oppimisen väline, joka käyttää saneiden alamerkitysten yksiselitteistämistä uudella leksikaalisella resurssilla tarjotakseen sanojen rakenteeseen ja merkitykseen liittyvää kontekstisidonaista apua kielenoppijoille. Lisäksi on selitetty NiinMikäOli?!:n rakentamista ja käyttöliittymää ohjaavat suunnittelun periaatteet.