”Mielestäni näkövamma on ensisijaisesti sosiaalinen vamma.” : asiantuntijoiden merkitys ja sosiaaliset tilanteet näkövammaisuudessa - Lindfors, Anne (2020)
Tässä laadullisessa tutkimuksessa selvitetään, millaisina asiantuntijoiden merkitys sekä sosiaaliset tilanteet kuvataan näkövammaisten ihmisten kokemusten näkökulmasta. Valtakunnan tasolla käydään parhaillaan keskustelua vammaisten ihmisten oikeuksista ja elämänlaadusta sekä esteettömyydestä. Keskustelussa ei juuri kuulla vammaisten ihmisten ääntä. Tämä tutkimus pyrkii osaltaan tuomaan näkövammaisten ihmisten näkökulmaa mukaan keskusteluun. Aineistona käytetään erään näkövammaisille ihmisille tarkoitetun jäsenlehden kirjoituksia. Aineiston lehdet ovat ilmestyneet helmikuun 2017 ja helmikuun 2019 välisenä aikana. Metodina tutkimuksessa käytetään aineistolähtöistä ja osin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia, ja tutkimusote on fenomenologinen. Tutkimustulosten mukaan asiantuntijat ovat sekä tukea tuovia että arjen sujumista rajoittavia vallankäyttäjiä. Asiantuntijat määrittelevät näkövammaisen ihmisen elämää ja rajoittavat näin hänen itsemääräämisoikeuttaan. Tulokset kuvaavat myös näkövammaisten ihmisten kokemuksia näkevien ihmisten asenteista ja käyttäytymisestä heidän kohdatessaan näkövammaisen ihmisen apuvälineineen. Muiden ihmisten asenteet, tiedot ja taidot vaikuttavat siihen, miten sosiaalinen esteettömyys toteutuu näkövammaisten ihmisten osalta. Tuloksista ilmenee myös näkövammaisten ihmisten kokemuksia sosiaalisten tilanteiden vaikeudesta ja kaverisuhteiden haasteista. Tulevaisuudessa vammaisten ihmisten omia kokemuksia tulisi tuoda nykyistä enemmän esiin tutkimustyössä.