Tekoälyn soveltaminen jalkapallo vedonlyöntiin - Moisio, Tuomas (2020)
Jalkapallovedonlyönti on nykyään miljardibisnes. Vetoa voi lyödä melkein mistä tahansa maan sarjasta ja joukkueesta. Vedonlyöjälle tärkeää on ymmärtää joukkueiden väliset voimasuhteet, jonka perusteella hän voi tehdä todennäköisyysarvion ottelun lopputuloksesta. Tätä todennäköisyysarviota vedonlyöjä vertaa vedonvälittäjien tekemään todennäköisyysarvioon ja mikäli se poikkeaa vedonvälittäjän todennäköisyysarviosta, hän voi lyödä vetoa kohteesta. Todennäköisyysarvion luominen perustuu usein tilastoituun dataan, minkä analysoimisessa tietokone on ihmistä huomattavasti parempi. Tässä tutkielmassa tutkitaan, miten tätä analysointia voidaan tehdä paremmin hyödyntäen hyväksi koneoppimisen menetelmiä. Aihetta lähestytään tekoälyn ja urheiluvedonlyönnin teorian näkökulmasta, jonka jälkeen vertaillaan kolmea eri algoritmia käytännössä: tukivektorikone, k:n lähimmän naapurin menetelmä ja naiivi Bayesin luokitin.