Sosiaalityöntekijöiden työhyvinvointi : toimintaympäristön yhteys työhyvinvointiin - Saarenpää, Noomi (2019)
Tämän tutkimuksen aiheena on sosiaalityöntekijöiden työhyvinvointi. Sosiaalityö on vaativaa asiantuntijatyötä, jossa asiakkaiden moniongelmaisuus, vaativa päätöksenteko, rooliristiriidat sekä vastuu kohtaavat suuret asiakasmäärät ja vähäiset resurssit. Osansa tekee myös yhteiskunnan tilanne, sillä sen haasteet näkyvät sosiaalityössä. Kaikki nämä tekijät kuormittavat sosiaalityöntekijöitä haastaen heidän työhyvinvointiaan. Merkittävää on myös sosiaalityön alhainen arvostus ja siitä julkisesti käytävä, usein negatiivinen keskustelu. Sosiaalityöntekijät kokevat työssään stressiä ja uupumusta. Ala kärsiikin työvoimapulasta. Vaikka sosiaalityöntekijöiden työhyvinvoinnin haasteista on keskusteltu jo kauan, kiinnostus sen tutkimiseen on herännyt vasta äskettäin. Lisätutkimusta tarvitaan erityisesti moninaisemmista tutkimusasetelmista käsin.