Hiilinielut ideologisina konstruktioina : diskurssianalyysi hiilinieluihin liittyvistä julkaisuista - Toivonen, Janne (2019)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on saada selville, miten hiilinieluihin liittyvien eri toimijoiden ideologiat ja sosiaaliset todellisuudet näkyvät hiilinielujen yhteydessä käytetyssä kielessä. Tutkielman aineistona toimii 18 erilaista julkaisuja. Julkaisut ovat kerätty teollisuuden- ja valtion alaisilta toimijoilta, sekä ympäristöjärjestöiltä. Julkaisujen teemat liittyvät juuri hiilinieluihin, kuin myös yleisemmin metsätalouteen, ja ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaan. Aineiston analyysimenetelmänä toimii diskurssianalyysi. Tutkimuskysymys on: miten ideologia ja sosiaalinen todellisuus ilmenevät hiilinieluihin liittyvissä julkaisuissa, ja miten ne legitimoidaan? Tutkielman käsite- ja teoriatausta koostuu ilmastokriisin synnyn, kuin myös yhteiskunnallisen vaikutuksen tarkastelusta, hiilinielujen toiminnan tarkastelusta, sekä sosiaalisen todellisuuden ja ideologian synnystä.