Esi- ja alkuopettajien näkemyksiä lasta koskevien tietojen siirrosta esiopetuksesta alkuopetukseen - Bedretdin, Filiz (2020)
Vuosittain lapsen esiopetusvuoden lopussa esiopettajat siirtävät lapsista tietoja alkuopetuksen puolelle mahdollistaakseen jatkumon lapsen oppimiseen. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan esi- ja alkuopettajien näkemyksiä esi- ja alkuopetuksen yhteistyössä toteutuvasta lasta koskevien tietojen siirrosta, tiedon siirron toteutumisesta sekä tiedon siirron haasteista ja kehittämisideoista. Tutkimuksen teoreettinen osuus esittelee esi- ja alkuopetuksen rakenteita ja opetussuunnitelmia, yhteistyön merkitystä esi- ja alkuopetuksessa, tiedon siirtymisen toteutumista sekä lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelmaa. Tutkimukseni on laadullinen tutkimus, joka toteutettiin puolistrukturoituina yksilöhaastatteluina pääkaupunkiseudun kahdeksalle esi- ja alkuopettajalle ja aineisto analysoitiin sisällönanalyysia hyödyntäen. Haastattelukysymykset liittyivät lasten tietojen siirron toteutumiseen, lapsen esiopetussuunnitelma lomakkeen tarkasteluun sekä oleellisten siirrettävien tietojen kartoittamiseen. Tulosten mukaan esi- ja alkuopettajat kokivat tietojen siirron olevan tärkeä tekijä, jolla mahdollistetaan lapsen oppimisen jatkumo esiopetuksesta alkuopetukseen. Esi- ja alkuopettajat mielsivät palaverin, jossa lapsia koskevia tietoja siirretään, toteutuvan liian aikaisin keväällä. Myöhemmin keväällä toteutuva tiedonsiirto mahdollistaisi sen, että koulu saisi esioppilaista ajankohtaisemman näkemyksen. Tulosten mukaan lasta koskevien tietojen siirtämisessä hyödynnettävät lomakkeet eroavat kaupunkien välillä. Opettajat kokivat lomakkeiden toistoisuuden työläänä paikkakunnasta riippumatta. Lapsen ja huoltajien osallisuus nähtiin vähäisenä tai lähes olemattomana, mutta moniammatillinen yhteistyö koettiin tärkeäksi osaksi tietojen siirtoa.