Sosiaalityöntekijöiden työuupumuksen ennaltaehkäisy tietoisuustaitojen avulla - Musakka, Heli (2020)
Kandidaatin tutkielmani tarkoituksena on selvittää, millä tavoin tietoisuustaidot voivat ennaltaehkäistä sosiaalityöntekijöiden työuupumusta. Työterveyslaitoksen tekemässä tutkimuksessa vuonna 2016 havaittiin, että sosiaalityöntekijöillä sairaspoissaolot johtuivat huomattavasti useammin mielenterveyden ongelmista, kuin muilla ammattiryhmillä. Yhtenä sosiaalityöntekijöiden psyykkistä hyvinvointia suojaavana tekijänä havaittiin tietoisuustaidot. Tietoisuustaidoilla tarkoitetaan keskittymistä tähän hetkeen, sen kokemiseen, havainnointiin ja hyväksymiseen. Tietoisuustaitoharjoitteiden tarkoituksena on itsetuntemuksen lisääminen ja oman itsen parempi ymmärtäminen. Olen jäsennellyt ja tulkinnut tietoisuustaitoja koskevaa materiaalia sosiaalityöntekijöitä kuormittaneiden tekijöiden mukaan. Sosiaalityöntekijöillä on ollut työuupumuskokemuksia sekä psyykkistä pahoinvointia, joka on ilmennyt masennuksena ja ahdistuksena. Näihin on työssäni esitettyjen tutkimusten perusteella saatu apua tietoisuustaidoista. Sosiaalityöntekijät ovat kokeneet myös asiakastilanteissa tapahtuvan tunteiden vastaanottamisen ja käsittelemisen kuormittavana. Tietoisuustaidoista on tutkielmani perusteella saatu hyötyä tunteiden havainnointiin ja hyväksymiseen, joka on auttanut asiakastyössä ja haastavien tunteiden kohtaamisessa ja niiden kanssa työskentelyssä. Tietoisuustaidot näyttäytyivät myös suojavana tekijänä sijaistraumatisoitumiselta. Niiden avulla sosiaalityöntekijät pystyivät sietämään paremmin sosiaalityöhön liittyvää empaattista kuormitusta. Työssäni esiintyneissä tutkimuksissa on osassa oltu varovaisia myönteisten tutkimustulosten suhteen. Monien tutkijoiden ja asiantuntijoiden näkemys on, että aihe vaatisi lisää laadukkaita tutkimuksia. Aiemmat tutkimukset nähdään suuntaa antavina. Tietoisuustaidot vaikuttavat hyödyttävän etenkin sellaisia työntekijöitä, jotka ovat tietoisuustaidoista kiinnostuneita ja jotka jaksavat harjoitella niiden käytön osaksi arkea. Ne eivät välttämättä ole keino, jolla voi tukea yhtäläisesti kaikkien sosiaalityöntekijöiden työssä jaksamista. Tietoisuustaidot ovat kuitenkin edullinen ja helposti toteutettavissa oleva keino työhyvinvoinnin lisäämiseen. Näkisin, että niiden vaikuttavuutta olisi hyvä tutkia lisää sosiaalityöntekijöiden työssä ja tuoda niiden käyttö ennaltaehkäiseväksi toiminnaksi työuupumusta ajatellen. Tähän mennessä esiintuodut hyödyt ovat suoraan verrannollisia sosiaalityöntekijöiden työn kipupisteisiin nähden, joka tukee vahvasti tietoisuustaitojen käyttöönottoa.