fullrecord |
[{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Kokkonen, Tuomo", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Kuuskoski, Riika", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2020-03-31T06:02:44Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2020-03-31T06:02:44Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2020", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/68395", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Tutkielmassa tarkastellaan pienituloisten kokemaa ulkopuolisuutta ruokaa koskevassa keskustelussa. Ruokavalintojen merkitys on kasvanut yhteiskunnassa ja ruoka on politisoitunut uudella tavalla. Ruokavalintojen kautta voidaan rakentaa identiteetti\u00e4, osallistua ja vaikuttaa. Tutkielmassa tutkitaan kirjoituskilpailuaineiston pohjalta, millaista ulkopuolisuutta pienituloiset kokevat ruokakeskustelussa. Aineistona on vuonna 2018 Minun on n\u00e4lk\u00e4 -kirjoituskilpailuun l\u00e4hetetyt teksti. Tutkielma liittyy sosiaality\u00f6n keskusteluun n\u00e4l\u00e4st\u00e4 ja ruoka-avun k\u00e4ytt\u00e4jist\u00e4 ja kuvaa my\u00f6s rajapintaa huono-osaisuuden ja keskiluokkaisen el\u00e4m\u00e4ntavan v\u00e4lill\u00e4 ruokadiskurssissa.\nAluksi esitell\u00e4\u00e4n ruoan sosiaaliseen merkitykseen liittyv\u00e4\u00e4 tutkimusta. Teoriaosio tarkastelee k\u00f6yhyyden ja kulutuksen suhdetta Pierre Bourdieun, Zygmunt Baumanin, Ulrich Beckin, Anthony Giddensin ja Beverley Skeggsin ajattelussa. N\u00e4iden teemojen kautta tarkastellaan Yhteisvastuuker\u00e4yksen ja Ilta-Sanomien j\u00e4rjest\u00e4m\u00e4\u00e4n n\u00e4lk\u00e4aiheiseen kirjoituskilpailuun l\u00e4hetettyj\u00e4 tekstej\u00e4 identiteetin, ulkopuolisuuden ja el\u00e4m\u00e4tilanteeseen asennoitumisen strategioiden kautta. Tutkimustuloksena esit\u00e4n, ett\u00e4 vaikka suomalaisessa yhteiskunnassa on trendin\u00e4 ruokailun yksil\u00f6llistyminen, eiv\u00e4t k\u00f6yhiksi itse\u00e4ns\u00e4 kokevatluo itselleen ruokaan liittyv\u00e4\u00e4 identiteetti\u00e4 Baumanin ja Giddensin ajattelun tarkoittamalla tavalla. T\u00e4m\u00e4 tukee Skeggsin n\u00e4kemyst\u00e4, ett\u00e4 identiteetti on ep\u00e4tasa-arvoinen resurssi ja k\u00e4site liittyy keskiluokan normalisointiin. Kirjoittajat kokivat ulkopuolisuutta ruokasuhteessaankoskien kunnollisen el\u00e4m\u00e4n vaatimuksia, keskiluokkaistakulutusta sek\u00e4 sosiaalisia tilanteita. Kirjoituksissa ilmeni my\u00f6s nelj\u00e4 strategiaa asemoida itsens\u00e4 k\u00f6yhyystilanteeseen: pyrkiminen kunnollisuuteen eli kamppailu keskiluokkaiseen el\u00e4m\u00e4ntapaan p\u00e4\u00e4semiseksi tai siell\u00e4 pysymiseksi; omasta nokkeluudesta tyydytyksen hakeminen; alistuminen sek\u00e4 poliittinen vastustus. \nTutkielma tuottaa tietoa yhteiskunnallisesti t\u00e4rke\u00e4st\u00e4 aiheesta, pienituloisten kokemuksista ulkopuolisuudesta liittyen ruokaan ja ruoan ymp\u00e4rille rakentuvaan diskurssiin. Se luo my\u00f6s jatkumoa n\u00e4lk\u00e4kirjoituksiin, jotka ker\u00e4ttiin Stakesin ja sosiaali- ja terveysministeri\u00f6n tutkimusta vartenlamavuonna 1994, kun ruoka-avun tarpeen oletettiin olevan tilap\u00e4inen ilmi\u00f6 suomalaisessa yhteiskunnassa. Tutkielma tuo taustaa my\u00f6s taloussosiaality\u00f6h\u00f6n, jossa tarkoituksena on vahvistaa asiakkaan taloudellista toimintakyky\u00e4.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2020-03-31T06:02:44Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2020-03-31T06:02:44Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2020", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "106", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "kunnollisuus", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "taloussosiaality\u00f6", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "\"Voin kertoa miten paljon \u00e4rsytt\u00e4\u00e4 ruokaohjelmat\" : ulkopuolisuus N\u00e4lk\u00e4-kirjoituskilpailun teksteiss\u00e4", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202003312609", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Humanities and Social Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Social Sciences and Philosophy", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Sosiaality\u00f6", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Social Work", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "210", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "elintarvikeapu", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruokavaliot", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ulkopuolisuus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "k\u00f6yhyys", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "n\u00e4lk\u00e4", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "pienituloiset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruokatottumukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "identiteetti", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
|