Multicultural workplaces in Finland : a melting pot or salad bowl? : the visibility of multiculturalism in linguistic landscape and the linguistic identities of multicultural employees - Nappa, Kati (2020)
Viime vuosien monikulttuurisuuskasvu ja monikielisyyden kukoistus ovat alkaneet muokata ympäröivää maailmaa yhä monimuotoisemmaksi, tuoden yhteiskuntaan paljon muutoksia ja haasteita. Muun muassa ideologiat koskien kielenkäyttöä, kulttuurista rikkautta ja kulttuurienvälistä viestintää ovat saaneet osakseen runsaasti keskustelua siitä, miten kansainvälistymisen ja monikulttuuristumisen ilmiöihin vastataan ja mitä tarkalleen merkitsee olla monikulttuurinen. Tähän muutokseen on pyritty vastaamaan niin koulutusmaailman kuin työpaikkakontekstien puolella eri muutoksin ja raportein, tutkien monikulttuurisuuden vaikutusta niin asenteisiin, työskentelymalleihin kuin myös suvaitsevuuteen. Vaikka globaalilla tasolla näitä haasteita on ratkottu vuosikausia, Suomessa näihin asioihin on paneuduttu vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana kunnolla. Erinäisiä projekteja on laitettu alulle Suomessa monikulttuurisuuden ymmärtämisen ja näkyvyyden hyväksi varsinkin koulutusmaailman puolella, mutta työpaikkakäytäntöjen sekä monimuotoisuuden hyödyntämisen aspektit työpaikkakonteksteissa ovat vasta alkumetreillä. Työyhteisöjen monikielistyessä ja monikulttuuristuessa nousee yhä tärkeämmäksi sujuvan, interkulturaalisen kommunikaation löytäminen ja yhteisten tavoitteiden ja käytänteiden asettaminen, kuin myös uudenlaiset ongelmanratkaisutavat sekä erilaisten työntekijöiden potentiaalinen tunnistaminen.