Teknostressin ja tietoturvallisuuden vaikutukset toisiinsa - Hornborg, Jenny (2020)
Digitalisaation myötä teknologia on luonut organisaatioille ja yksilöille täysin uusia mahdollisuuksia, mutta tuonut mukanaan myös uusia uhkakuvia. Organisaatioissa on koettu muutoksia toimintatavoissa ja työskentely on muuttunut. Informaatio on helpommin saatavilla, kuin koskaan ennen. Tiedon voidaan kuvailla olevan tärkeimpiä organisaation yksilöiviä resursseja. Teknologian kehitys on antanut tiedon varastointiin ja käsittelyyn uusia työkaluja mutta on myös tuonut mukanaan täysin uudenlaisia tietouhkia, joiden torjumiseksi on organisaation investoitava erilaisiin järjestelmiin, sekä menetelmiin ja luotava suojaavia toimintatapoja. Usein organisaatiot keskittyvät kuitenkin ulkoisten tekijöiden torjumiseen ja unohtavat, että organisaation sisäiset toimijat ovat syynä huomattavaan määrään toteutuneista tietoturvauhista. Mikäli yksilön voimavarat eivät riitä näiden tietoturvaa suojaavien toimintatapojen ja menetelmien toteutukseen, on todennäköinen seuraus tästä yksilölle aiheutuva teknostressi. Teknostressiä on kuvailtu moderniksi sairaudeksi, jota saattaa aiheutua yksilölle esimerkiksi, kun teknologia ylikuormittaa, tunkeutuu yksilön elämään liian vahvasti tai aiheuttaa epävarmuutta. Teknostressi voi aiheuttaa yksilölle niin fyysisiä, kuin psyykkisiä oireita, kuten päänsärkyä tai innovatiivisuuden vähenemistä. Pahimmillaan teknostressi voi johtaa jopa yksilön burn-outtiin. Yksilön kärsimät oireet heijastuvat myös organisaatioon. Teknostressi esimerkiksi vähentää yksilön organisaatioon sitoutuneisuutta, joka puolestaan on yksi tekijä, joka saattaa asettaa organisaation tietoturvallisuuden vaaraan vähentämällä yksilön motivaatiota toimia organisaation parhaaksi. Tutkimuksessa selvennettiin mitkä seikat tekevät teknostressistä ja tietoturvallisuudesta tärkeät käsitteet organisaatioiden näkökulmasta. Tutkielmassa tutkittiin myös, miten nämä kaksi käsitettä vaikuttavat toisiinsa ja miten vaikutukset ilmenevät, tutkielman kirjoittaja ei löytänyt aiempaa kirjallisuuskatsausta, joka käsittelisi tätä aihetta. Tutkielman keskeisimmät tulokset ovat havainnot tietoturvallisuuden aiheuttamasta teknostressistä ja teknostressistä tietoturvallisuuden vaarantajana. Tutkielmassa esitettiin näistä havainnoista kumpuava teknostressin ja tietoturvallisuuden noidankehä, joka kuvastaa ja auttaa hahmottamaan näiden kahden käsitteen monimutkaista, mutta merkityksellistä suhdetta toisiinsa.