Puheentunnistusteknologian käyttö terveydenhuollon potilaskertomuksissa - Bergström, Mikke (2020)
Terveydenhuollon käyttömenojen jatkuva nousu pakottaa palveluntarjoajat kehittämään alati kustannustehokkaampia ja laadukkaampia ratkaisuja. Puheentunnistusteknologian nopea kehittyminen mahdollistaa sen käytön useissa terveydenhuollon järjestelmissä ja palveluissa. Tässä kirjallisuuskatsauksena toteutetussa kandidaatin tutkielmassa käsitellään puheentunnistusteknologian käyttöä terveydenhuollon potilaskertomusten saneluissa. Aihe on tärkeä, sillä puheentunnistusteknologian uusilla läpimurroilla voidaan saavuttaa entistä kustannustehokkaampi, laadukkaampi sekä turvallisempi tapa sanella potilaskertomuksia. Tutkielmassa perehdytään asialle olennaisiin käsitteisiin ja teknologioihin kuten terveydenhuoltoon, sen järjestelmiin, potilassaneluihin ja puheentunnistukseen. Tutkimuskysymyksinä ovat ”Miten puheentunnistusteknologiaa hyödynnetään terveydenhuollon potilaskertomuksissa?” ja ”Mitä hyötyjä puheentunnistusteknologian käyttö voi saavuttaa terveydenhuollon potilaskertomuksissa?” Tutkielman lähteet on haettu Google Scholar ja JYK-DOK hakupalveluista. Lähteiden osalta painotettiin mahdollisimman laadukkaan ja ajantasaisen tiedon hankintaan. Tutkimuksessa selvisi, että puheentunnistusta on käytetty terveydenhuollon potilaskertomuksissa jo useita vuosikymmeniä. Kuitenkin vasta 2010-luvulla sen potentiaalia on saatu hyödynnettyä entistä enemmän. Puheentunnistuksen käytön hyötyjä ovat sen tuomat säästöt kustannuksissa, tehokkuuden lisääntyminen ja potilaskertomusten eheyden parantuminen. Puheentunnistus ei ole kuitenkaan vielä täydellinen ja jatkotutkimusaiheina olisi hyvä tutkia sen todellisia kustannushyötyjä, käytön hyväksymistä käyttäjien keskuudessa sekä tunnistustarkuutta huippumoderneilla teknologioilla.