Liikearvon arvonalentumisen vaikutus osakkeen epänormaaliin tuottoon suomalaisissa pörssiyhtiöissä 2012-2019 - Nyrhinen, Henrik (2020)
Liikearvon alaskirjauksista on tullut yleisempiä, kun liikearvon arvostaminen on muuttunut pörssiyhtiöissä huomattavasti sen jälkeen, kun kansainväliset tilinpäätösstandardit (IFRS) tulivat voimaan EU:n alueella vuonna 2002. IFRS:n myötä liikearvon vuosittainen arvonalentumistesti korvasi systemaattiset poistot vertailukelpoisuuden ja avoimuuden lisäämiseksi sijoittajille sekä muille sidosryhmille. Koska liikearvoa ei enää poisteta systemaattisesti taseesta vuosittain, se on lisännyt merkittävästi liikearvon määrää suhteessa yhtiön taseen loppusummaan, mikä puolestaan on taas johtanut lisääntyneisiin liikearvon alaskirjauksiin. (Cheng, Peterson & Sherrill, 2017.) Aikaisemmissa tutkimuksissa löydettiin negatiivinen kurssireaktio liikearvon arvonalentumisen jälkeen. Tässä tutkimuksessa tavoitteena on selvittää liikearvon arvonalentumisten vaikutus osakekursseihin vuosina 2012-2019 sekä testata markkinoiden tehokuutta alaskirjauksen ympärillä. Metodina käytetään tapahtumatutkimusta, jossa käytetään 21 päivän tapahtumaikkunaa. Tutkimuksessa testataan, eroavatko epänormaalit tuotot huomattavasti normaalista tuottoista. Tulokset osoittavat, että epänormaali tuotto on - 0,67 % alaskirjauksen jälkeen kahden päivän tapahtumaikkunalla, eikä se poikennut aiempien tutkimuksiin verrattuna merkittävästi. Lisäksi havaittiin, että kurssien epänormaalit tuotot olivat tilastollisesti merkitsevästi negatiiviset päivää ennen tapahtumaa, joka viittaa sijoittajien ennakoivan alaskirjauksen. Johtopäätöksenä sijoittajat pitävät liikearvon alaskirjausta edelleen negatiivisena uutisena lyhyellä aikavälillä, mutta kurssireaktio oli pienempi aikaisempiin tutkimuksiin verrattuna.