Social media influencers in Finland : brand fit and communication strategy roles - Huttula, Tia (2020)
Vaikuttajamarkkinointi on kasvussa sosiaalisessa mediassa, kun muiden massamedioiden käyttö ja suosio on laskussa. Samaan aikaan yritykset etsivät tehokkaampia työkaluja yleisön tavoittamiseen sekä asiakkaiden kanssa kommunikointiin. Kuluttajat luottavat erityisesti vertaisarvioituun sisältöön. Vaikuttajien tuottama sisältö luo kuluttajille tutkitusti vastaavan mielikuvan - se nähdään luotettavana ja uskottavana sisältönä. Vaikuttajilla on kyky vaikuttaa kuluttajien ostopäätökseen, mikäli heidän yleisönsä pystyy samaistumaan vaikuttajaan. Yrityksen ja vaikuttajan yhteistyön onnistumisen edellytys on brändin ja tuotteen sopivuus vaikuttajan imagoon, sillä yleisöstä tulee epäileväinen sisältöä kohtaan, jos yhteistyö on liian ilmeinen. Vaikuttajayhteistyön lisäksi vaikuttaja voi täyttää erilaisia rooleja yrityksessä yhteistyön aikana. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tunnistaa miten yritykset varmistavat brändin sopivuuden sosiaalisen median vaikuttajan (SMV) kanssa sekä mitä rooleja SMV toteuttaa yhteistyön aikana. Tämän laadullisen tutkimuksen tarkoituksena oli hankkia vastaus tutkimuskysymykseen haastattelemalla vaikuttajamarkkinointia toteuttavia yrityksiä, media- ja vaikuttajatoimistoa. Tutkimuslöydöksiä verrattiin aikaisempien tutkimusten tuloksiin ja päätelmät tehtiin sen pohjalta. Ensimmäinen merkittävä löydös oli, että alussa on tärkeä varmistaa brändin sopivuus huolellisella SMV:n kohdeyleisön tarkastuksella, lisäksi varmistetiin, että yleisö sopii yrityksen tavoitteisiin. Tämän jälkeen tarkistettiin SMV:n arvot sekä hänen kanavansa sisältö, SMV:n luonteen ja tyypin varmistamiseksi. Toinen merkittävä löydös oli, että SMV:n roolit yhteystyön aikana rajautui sisällöntuottamiseen sekä brändikasvona esiintymiseen yrityksen tapahtumissa. Teoreettisesta viitekehyksestä tunnistettiin lisävaiheita SMV:n valintaan, jotta brändi sopivuus voidaan varmistaa entistä paremmin. Lisäksi teoreettisessa viitekehyksessä ehdotettiin lisärooleja, joiden avulla SMV:aa voidaan käyttää monipuolisesti parempien tulosten saavuttamiseksi ja varmistamiseksi.