Effects of induced mood on the detection of facial expressions : an ERP study. - Juntumaa, Siiri; Heinonen, Niina (2019)
Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että masennus tai surullinen mieliala vaikuttavat kasvojen ilmeiden havaitsemiseen: Surullisten kasvojen havaitseminen on tarkempaa kuin neutraalien tai iloisten kasvojen sekä neutraalit kasvot tulkitaan usein surullisiksi silloin kun henkilö on masentunut tai surullinen. Lisäksi N170, joka on kasvoille sensitiivinen herätevaste, tyypillisesti ilmenee masentuneilla henkilöillä amplitudiltaan suurempana surullisiin kasvoihin, kuin terveillä henkilöillä. Tässä tutkimuksessa tarkastelimme, kuinka kokeellisesti tuotettu surullinen mieliala vaikuttaa kasvojen ilmeiden havaitsemiseen sekä N170-vasteeseen terveillä koehenkilöillä. Koehenkilöt osallistuivat kahteen erilliseen mittauspäivään, joissa heille aiheutettiin surullinen ja neutraali mieliala. Kasvojen ilmeiden tunnistamistehtävässä koehenkilöille esitettiin neutraaleja ja surullisia kasvoja subliminaalisesti ja supraliminaalisesti. Koehenkilöt oli ohjeistettu vastaamaan, onko esitetty kasvo ilmeeltään surullinen vai neutraali. Tulokset osoittivat, että kasvojen havaitsemisen tarkkuus oli parempi, kun mieliala oli yhdenmukainen kuvien kasvojen ilmeiden (surullinen tai neutraali) kanssa, mutta ainoastaan subliminaalisesti esitettyjen kasvojen osalta. Verrattuna neutraaliin mielialaan, surullisen mielialan aikana neutraalit kasvot arvioitiin useimmin surullisiksi kasvoiksi. Tulokset N170-vasteen osalta supraliminaalisessa tilanteessa osoittivat, että neutraalin mielialan aikana vaste surullisiin kasvoihin oli suurempi kuin neutraaleihin kasvoihin. Subliminaalisessa tilanteessa neutraalit kasvot aiheuttivat suuremman N170-vasteen kuin surulliset kasvot. Tulosten perusteella terveillä koehenkilöillä ilmenee negatiivisesti vääristynyttä subliminaalisten neutraalien kasvojen ilmeiden tulkintaa, kun henkilöt ovat surullisessa mielialassa. Kuitenkin, surullinen mieliala vaikuttaa vain käyttäytymisen tasolla, mutta N170 vaste surullisiin kasvoihin ei eroa vasteesta neutraaleihin kasvoihin. Vaikka tulokset on saatu kokeellisesti tuotetussa tilanteessa, ne saattavat yleistyä tosielämän tilanteisiin.