Lohkoketjuteknologia kohdennetussa verkkomainonnassa - Hakala, Karri (2020)
Niin lohkoketjuteknologia kuin kohdennettu verkkomainonta ovat hyvin ajankohtaisia aiheita. Lähes kaikki verkossa oleva mainonta on kohdennettua mainosten ollessa elinehto monelle nykyiselle palvelulle; lohkoketjuteknologian kuitenkin ennustetaan muuttavan nykyiset liiketoimintamallit. Kirjallisuuskatsauksena toteutetun tutkielman tavoitteena on tunnistaa, miten lohkoketjuteknologiaa voitaisiin hyödyntää kohdennetussa verkkomainonnassa. Tutkimuskysymykseksi muodostettiin: ”Miten lohkoketjuteknologian avulla voidaan ratkaista kohdennetun verkkomainonnan haasteita?” Kirjallisuuskatsauksen perusteella lohkoketjuteknologia voisi tarjota ratkaisuja useisiin kohdennetun verkkomainonnan haasteisiin. Lohkoketjuteknologian hyödyntäminen voisi korjata ongelmia käyttäjien tunnistautumisessa poistaen verkkomainonnalle ongelmallisen keinotekoisen liikenteen aiheuttamat kuluja. Lohkoketjuteknologia voisi poistaa kolmansia osapuolia tehden mainonnasta tehokkaampaa yrityksille vähentäen turhia osapuolia. Kolmansien osapuolten vähentyminen voisi palauttaa yksityisyyden tunnetta kuluttajille, mikä on oleellista mainonnan toimivuuden kannalta. Lisäksi lainsäädäntö olisi mahdollista ohjelmoida suoraan lohkoketjuun. Lohkoketjupohjaisia korvaajia nykyisille järjestelmille ei ole kuitenkaan vielä onnistuttu toteuttamaan. Suurimpia ongelmia aiheuttaa järjestelmien skaalautuvuus tarpeeksi suuriksi, sekä lisäksi lainsäädäntö lohkoketjuteknologian ympärillä on vielä sekavaa. Nykyiset lohkoketjuteknologiaan perustuvat järjestelmät ovat siis vielä riittämättömiä, mutta niissä uskotaan olevan potentiaalia.