Käyttöliittymäohjelmoinnin paradigmamuutos ja sen taustatekijät 2013-2019 - Munter, Aleksi (2020)
Käyttöliittymien ohjelmoinnissa ja siinä hyödynnettävissä ohjelmointikehyksissä on vuoden 2013 jälkeen tapahtunut merkittävä siirtymä imperatiivisesta ohjelmointimallista deklaratiiviseen ja datavirtojen hallinnassa kaksisuuntaisista yksisuuntaisiin malleihin. Tutkielmassa tarkastelen kirjallisuuskatsauksena mitkä kognitiiviset tekijät ovat ajaneet muutosta ja onko muutoksen myötä syntynyt mitattavissa olevia hyötyjä käyttöliittymäohjelmoinnin ja ohjelmistokehityksen teknisiin haasteisiin. Kognitiivisten tekijöiden suhteen arvioin minkälaisia tunnettuja eroja ohjelmointimallien välillä on, miten ne voisivat selittää siirtymän alkusyitä ja onko mallien välillä olemassa havaittavia eroja sen suhteen, miten kognitiivinen kuorma jakautuu ohjelmointityössä.