Kriittisen infrastruktuurin suojaaminen Suomessa - Kuokkanen, Niko (2020)
Tämän kirjallisuuskatsauksena toteutetun kandidaatin tutkielman tavoitteena oli ottaa selvää suomalaisen kriittisen infrastruktuurin vastuista, kattavuudesta ja kyberturvallisuuden suojaustoimista. Tutkimuksen taustalla vallitsi epäselvyys suomalaisen kriittisen infrastruktuurin sektoreista ja niihin liittyvistä julkisen ja yksityisen sektorin vastuista. Kyberturvallisuuden näkökulma kriittiseen infrastruktuuriin perusteltiin sillä, että yhteiskunnan kriittiset palvelut ovat yhä yleistyvämmissä määrin yhteydessä yrityksen tai julkiseen verkkoon, mikä altistaa ne kyberhyökkäyksille. Tutkimuksen myötä selvisi yleisimmät kriittisen infrastruktuurin sektorit ja niihin liittyvät vastuut, suojattavat kohteet ja kyberturvallisuuden suojaustoimet. Tutkimuksessa selvinneet suojaustoimet voidaan luokitella ei-teknisiin poikkisektorillisiin suojaustoimiin, teollisuuden ohjausjärjestelmien suojaustoimiin sekä sektorikohtaisiin suojaustoimiin. Lisäksi saatuja tutkimustuloksia peilataan siihen, miten ne edesauttavat resilienssiä, pelotetta ja puolustusta, jotka ovat Euroopan komission asettamia kehitysalueita valtioiden kyberturvallisuudelle. Tutkimus tarjoaa varsin yleismaailmallisen kuvan siitä, mitä kriittinen infrastruktuuri pitää sisällään ja miten siihen liittyvät vastuut jakautuvat Suomessa, mutta nykyisen laajalle hajautuneen mallin tehokkuutta ja soveltuvuutta yhteistyötä ja avoimuutta korostavassa toimintaympäristössä voisi tutkia vielä tarkemmin.