LoRa-pohjainen paikantaminen ulkotiloissa - Lappi, Teijo (2020)
Tämän pro gradu-tutkielman tavoitteena oli ottaa selville voiko LoRa-radiota ja siinä käytettyä LoRaWAN-protokollaa hyödyntää paikannustarkoituksessa. Tutkimuksessa selvitettiin, miten LoRaWAN-paikannus toimii ja kuinka sitä voidaan hyödyntää paikannuskäytössä esimerkiksi paristo- ja akkukäyttöisten laitteiden paikantamiseen. Tämän lisäksi selvitettiin LoRa-teknlogian eroja muihin langattomiin verkkotekniikoihin ja tehtiin kattavaa yhteenvetoa nykyisin käytettävistä langattomista radioteknologioista keskittyen erityisesti pitkän kantaman LPWAN-verkkoihin. Tämän lisäksi suoritettiin kaksi erillistä LoRa-paikannuksen testausta Kokkolassa ja Turussa keskittyen paikannustarkkuuteen. Tutkimuksessa selvisi, että LoRa-pohjainen paikannus on potentiaalinen vaihtoehto korvaamaan GPS-paikannus sellaisissa tilanteissa, jossa riittää ainoastaan sadan metrin tarkkuudella saavutettu paikannustarkkuus. Tutkimus osoitti myös, että nykyisellään Suomen LoRa-verkossa paikannus onnistuu ainoastaan osassa maata, sillä LoRa-yhdyskäytäviä on liian harvassa paikannusta varten.