Uudenmaan tulvametsien paikantaminen paikkatietoaineistoista ja lajiston kartoitus - Makkonen, Titta (2020)
Tulvivat kasvipeitteiset vyöhykkeet vesistöjen varsilla ylläpitävät poikkeuksellisen monimuotoisia eliöyhteisöjä. Tulvaiset ranta-alueet ja erityisesti tulvametsät ovat kuitenkin Suomessa melko heikosti tunnettuja, minkä lisäksi tulvametsät ovat käyneet yhä uhanalaisemmiksi mm. vesistöjen säännöstelyn ja ihmisen maankäytön seurauksena. Tässä Pro Gradu -työssä selvitettiin tulvametsien esiintymistä ja lajistoa Uudellamaalla. Työssä tutkittiin, voiko paikkatietoa hyödyntää tulvametsäkohteiden paikallistamisessa, ja miten tulvametsien putkilokasvilajisto- ja puustoyhteisö mahdollisesti eroavat muista tutkituista alueista. Lisäksi työssä pyrittiin muodostamaan tyypillisen uusimaalaisen tulvametsän kasvilajikuvaus. Aluksi ArcMap-ohjelmalla muodostettiin potentiaalisten tulvametsäkohteiden aluerajaus käyttämällä viranomaisten avoimia aineistoja. Vertaamalla aluerajausta ilmakuviin valittiin 10 potentiaalista tulvametsäkohdetta, joiden putkilo-kasvilajisto ja puusto käytiin inventoimassa maastossa käyttäen hyväksi 50 m mittaisia kasvilinjoja. Inventoidusta 10 maastokohteesta 6:ssa oli vähintään yksi tulvametsään osunut linja. Linjat jaettiin 4 tyyppiin (tulvametsä saari, tulvametsä mantere, virheellisesti ennustettu tulvametsä ja kontrolli), jolloin havaittiin, että jokaisen tyypin putkilokasviyhteisö erosi kaikista muista tyypeistä. Tulvametsän putkilokasvilajisto sisälsi Uudellamaalla tyypillisiä lehtolajeja, eikä ns. indikaattorilajeja löytynyt. Tämä työ antoi lisätietoa hyvin heikosti tunnetun eteläsuomalaisesta tulvametsäluontotyypin esiintymisestä ja lajistosta, ja tietoa voidaan hyödyntää mm. tulevissa luontotyyppien uhanalaisuusarvioissa.