Azure REST -rajapintapalvelun käyttäjätunnuksiin kohdistuvien uhkien tunnistaminen Azure Sentinel -palvelulla - Kangas, Marko (2020)
Pilvipalveluiden käyttö kasvaa eri kokoisissa organisaatioissa. Kasvua lisää pilvipalveluista saatavat hyödyt. Hyödyistä huolimatta pilvipalveluissa on kuitenkin olemassa samoja ja uusia tietoturvauhkia, kuin omassa konesalissa toteutetuissa palveluissa. Sovelluksien toteuttaminen pilviympäristöön tuo mahdollisesti lisää uusia tietoturva haasteita. Täten on hyödyllistä tutkia Azure Sentinel -palvelun käyttöä uhkien tunnistamiseen pilviympäristössä. Azure Sentinel -palvelu on Azure-pilvipalvelussa oleva SIEM-järjestelmä. Tutkimuksessa tutkitaan palvelun tarjoamia analysointikyselyitä sekä luodaan omia analysointikyselyitä. Analysointikyselyitä tehdään rajattuun joukkoon käyttäjätunnukseen kohdistuvia tietoturvauhkaskenaarioita. Tutkimuksessa käytetään uhkasimulointia rajapintapalvelun avulla. Tutkimuksessa luotiin REST-rajapinta, johon kohdistettiin valittuja käyttäjätunnukseen liittyviä uhkia, joita muissa tutkimuksissa on nostettu esiin. Uhkien tunnistamisen aineistoksi muodostui REST-rajapinnan sovelluslokia ja Azure Active Directory -palvelun kirjautumislokia. Tutkimuksessa saatiin tietoa Azure Sentinel -palvelun käytöstä rajattuun joukkoon uhkia sekä sovelluslokin käytöstä omissa analysointikyselyissä. Tutkimuksen mukaan voidaan päätellä, että on kannattavaa käyttää Azure Sentinel -palvelun olemassa olevia sekä itse luotuja analysointikyselyitä käyttäjätunnuksien kohdistuvien tietoturvauhkien tunnistukseen. REST-rajapinnan tuottaman sovelluslokin käyttäminen ja siirtäminen Azure Sentinel -palveluun voitiin todeta hyödylliseksi.