Pohjoismaisten Nasdaq Nordic -listautumisten alihinnoittelu vuosina 2018-2019 - Leppänen, Jori (2020)
Tutkielmassa tarkasteltiin pohjoismaisten vuosina 2018-2019 Nasdaq Nordic -pörssiin tapahtuneiden listautumisten ensimmäisen kaupankäyntipäivän tuottoja, joiden perusteella selvitettiin niiden mahdollista alihinnoittelua. Aineisto muodostui 79 listautumisesta. Alihinnoittelun ilmenemistä tutkittiin laskemalla listautumisille ensimmäisen kaupankäyntipäivän markkinakorjatut tuotot. Lisäksi tutkittiin valikoitujen muuttujien vaikutusta alihinnoittelun määrään usean muuttujan regressioanalyysillä. Tutkimuksen aineisto kerättiin Nasdaq Nordicilta, listautuneiden yhtiöiden listalleotto- ja yhtiöesitteistä sekä pörssitiedotteista. Tutkielman teoreettisessa viitekehyksessä esitellään yrityksen listautumisprosessi ja syitä listautumiselle. Lisäksi esitellään yleisimmiksi havaittuja yrityksen arvonmääritysmenetelmiä ja niiden käyttöä listautumisten hinnoittelussa. Viitekehys sisältää myös alihinnoittelun syyksi esitettyjä teorioita. Näiden lisäksi käydään läpi aiempia tutkimustuloksia alihinnoittelun ilmenemisestä eri markkinoilla ja eri ajankohtina, sekä sitä mahdollisesti selittävistä tekijöistä. Keskimääräinen ensimmäisen kaupankäyntipäivän markkinakorjattu tuotto oli tutkimuksessa 5,52 %. Havainto ei kuitenkaan saavuttanut tilastollista merkitsevyyttä 0,05 merkitsevyystasolla, mutta sitä voidaan pitää suuntaa antavana. Regressioanalyysiin valituilla muuttujilla ei kyetty selittämään alihinnoittelun määrää. Tutkimuksessa havaittu keskimääräinen alihinnoittelu oli alhaista moniin aikaisempiin tuloksiin verrattuna. Euroopasta ja Pohjoismaista on kuitenkin saatu myös samansuuntaisia tuloksia. Tutkimus tarjoaa lisänäyttöä siitä, että Pohjoismaissa alihinnoittelu on verrattain maltillista. Tulosten yleistettävyyttä rajoittaa kuitenkin tarkastelun keskittyminen pohjoismaisiin Nasdaq Nordic –pörsseihin sekä useisiin aiempiin tutkimuksiin verrattuna lyhyt kahden vuoden tarkastelujakso.