Peruskoulun neljäsluokkalaisten oppilaiden näkökulmia musiikkiin ja kokemuksia musiikista oppiaineena - Holopainen, Noora (2020)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää neljäsluokkalaisten oppilaiden ajatuksia musiikista ja kokemuksia musiikista oppiaineena. Ensimmäisenä tutkimuskysymyksenä oli, miten neljäsluokkalaiset määrittelevät musiikin käsitteen. Tutkimuksen toinen kysymys selvitti, miten oppilaat ymmärtävät musiikillisen lahjakkuuden ja kolmannen tutkimuskysymyksen tarkoitus oli selvittää, miten oppilaat kokevat musiikin osana vapaa-aikaa ja koulua. Tutkimuksen ote on kvalitatiivinen ja se toteutettiin kevään 2019 ja kevään 2020 välillä. Aineistonkeruun menetelmänä toimi syvähaastattelu. Keväällä 2019 toteutettuihin haastatteluihin osallistui kuusi neljännen luokan oppilasta. Neljäsluokkalaiset oppilaat määrittelivät musiikin soittamisesta ja laulamisesta syntyväksi ääneksi, jonka tuottaminen ja kuuntelu toimivat tunteiden synnyttäjänä ja ilmaisun kanavana. Erittäin hyväksi kehittynyttä osaamista lapset määrittelivät jo lahjakkuudeksi. Lahjakkuus koettiin kovan harjoittelun tulokseksi, mutta myös osittain synnynnäiseksi. Vapaa-ajalla musiikki näyttäytyy taustamusiikkina arkisissa ja sosiaalisissa tilanteissa. Koulumusiikki koettiin mieluisaksi, vaikka vaikuttamisen mahdollisuus oli vähäistä. Erityisesti bänditoiminnasta pidettiin vapaamuotoisuuden vuoksi. Myös hyvän osaamisen ajateltiin tarvitsevan soittotaitoa ja ymmärtämistä musiikin eri osa-alueista. Merkittävänä tekijänä musiikintunneilla nähtiin kuitenkin asenne ja yrittäminen. Tulosten perusteella musiikki toimii osana tunnereaktioita sekä yhdistyy erilaisiin arkisiin ja sosiaalisiin tilanteisiin kuuntelun, soittamisen ja laulamisen kautta. Musiikki oppiaineena oli neljäsluokkalaisille mieluinen. Tutkimus antaa tietoa neljäsluokkalaisten musiikkikäsityksistä, taidoista ja toiveista, joita opettajien on mahdollista hyödyntää musiikinopetusta suunniteltaessa.