Älypuhelimen käytön kehittyminen sekä teknostressin muodostuminen käyttötarkoitusteorian ja tapojen näkökulmasta - Hämäläinen, Antti (2020)
Teknologia on levinnyt jokaiselle ihmiselämän osa-alueelle. Varsinkin nykyaikaiset mobiilit älylaitteet ovat mahdollistaneet sen, että voimme käyttää teknologiaa missä ja milloin tahansa. Tällainen kehitys on muovannut yhteiskuntaamme tuoden lukuisia positiivisia ja ihmisten elämää helpottavia muutoksia. Toisaalta teknologian jatkuvaan käyttöön liittyy myös negatiivisia asioita. Tässä tutkielmassa tarkasteltiin ihmisten vapaa-ajan älypuhelimien käyttöä, käytön kehittymistä ja käytöstä aiheutuvaa teknostressiä. Tarkastelu keskitettiin jatkuvasti päivittyviin ja uudistuviin informaatio- ja keskusteluvirtoihin, jollaiset ovat ominaisia esimeriksi sosiaalisille verkostopalveluille, viestintäsovelluksille ja uutissivustoille. Tutkielman teoriaosiossa käsiteltiin ensiksi teknostressiä. Tämän jälkeen tarkasteltiin erilaisten digitaalisten sisältöjen vapaa-ajan kuluttamisen syitä hyödyntäen käyttötarkoitusteoriaa. Aikaisempi teknostressitutkimus on jättänyt vapaa-ajan käytön vähemmälle huomiolle ja etenkin ajan myötä kehittyvän vapaa-ajan teknostressin tutkimus on ollut suppeaa. Tämä tutkielma pyrki luomaan yleistä kuvaa siitä, kuinka ihmisten vapaa-ajan älypuhelimen käytöstä voi kehittyä heidän hyvinvointiinsa negatiivisesti vaikuttavaa, ja kuinka ihmiset ovat reagoineet tähän. Tutkielman empiirinen osio toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena. Saaduissa tutkimustuloksissa todettiin, että ihmiset käyttävät älypuhelimia vapaa-ajallaan tyydyttääkseen erilaisia tarpeitaan. Käyttöä tapahtuu usein myös tapoihin perustuvasti. Älypuhelimen käytöstä seuraavan teknostressin todettiin muodostuvan usein ajan kuluessa. Teknostressistä huolimatta älypuhelimen käyttöä kuitenkin jatketaan. Toisinaan käyttöön tehdään teknostressiä pienentäviä muutoksia. On myös mahdollista, että vaikka negatiiviset asiat tiedostetaan, muutoksia ei tehdä. Tutkielmassa tämän todettiin johtuvan esimerkiksi siitä, että ihmisten älypuhelimen käyttötavat ovat juurtuneet niin vahvasti heidän jokapäiväiseen elämäänsä, että muutosten tekeminen on negatiivisista vaikutuksista huolimatta haastavaa. Koetusta teknostressistä huolimatta älypuhelimet myös täyttävät käyttäjiensä tarpeita: käyttäjät tasapainottelevat jatkuvasti omien tarpeidensa täyttymisen ja kokemansa teknostressin välillä.