Muikun (Coregonus albula) munien hautoutumisenaikainen lämpötila Etelä-Konnevedellä : vuosien väliset vaihtelut ja vaikutus kuoriutumisjaksoon - Taskinen, Salla (2020)
Muikku (Coregonus albula) on laajalle levinnyt, pienikokoinen syyskutuinen parvikala, jonka poikaset kuoriutuvat keväällä pitkän hautoutumisjakson jälkeen. Muikun hedelmöitettyjen munien hautoutumisajan pituuteen vaikuttavat useat tekijät, joista suurin vaikutus on lämpötilalla. Mitä korkeampi hautoutumislämpötila, sitä aiemmin, pienempikokoisina ja vähemmän kehittyneinä poikaset kuoriutuvat. Suomen oloissa muikun kutu tapahtuu loka-marraskuussa, ja alkioiden kehittyminen alkaa syksyllä veden lämpötilan ollessa 3–6 °C, ja poikaset kuoriutuvat keväällä jäidenlähdön aikaan. Syksyn kutujakson keston ja ajoittumisen vaikutusta kevään kuoriutumisajankohtaan ei ole aiemmin tutkittu. Tässä työssä hyödynnetään Etelä–Konneveden Kotilahdesta viiden vuoden aikana kerättyä lämpötila-aineistoa. Aineiston pohjalta tarkastellaan vuosienvälistä vaihtelua muikun hautoutumisoloissa, päiväastemallin ennustaman kevään kuoriutumisjakson kestoa ja ajoitusta sekä sitä, kuinka syksyn kutujakso vaikuttaa seuraavan kevään kuoriutumiseen. Veden lämpötilan ja päiväastesumman (jokaisen hautoutumisvuorokauden veden keskimääräisen lämpötilan summa) vaihteluita eri vuosina tarkasteltiin koko hautoutumisjakson sekä lämpötilan perusteella määriteltyjen syksy-, talvi- ja kevätjakson osalta. Päivittäiset veden lämpötilat sijoitettiin todennäköisimmät kuoriutumispäivät ennustavaan päiväastemalliin, ja mallin ennusteiden avulla arvioitiin syksyn kutujakson vaikutusta kuoriutumiseen. Vuosien välillä syksyt ja keväät erosivat eniten toisistaan sekä jakson kestossa että päiväastesummakertymässä. Päiväastemallin ennusteen mukaan suurin osa poikasista kuoriutuu jäiden lähdön jälkeen, kun veden lämpeneminen lisääntymisalueilla kiihtyy.