Developing a professional learning community in a Ghanaian School: Teachers’ Perceptions of Important Characteristics of PLC - Huusela, Katariina (2020)
Opettajat ovat yksi tärkeimmistä resursseista, mitä kouluilla on, ja opettajilla on keskeinen rooli laadukkaan koulutuksen toteuttamisessa. Tämän vuoksi on tär- keää, että opettajille tarjotaan mahdollisuuksia kehittää omia taitojaan ja val- miuksiaan koko uransa ajan. Ammatillinen oppimisyhteisö tuo opettajien am- matillisen kehittymisen kouluympäristöön, tukee opettajien kiinteää yhteistyötä, ja painottaa opettajien roolia aktiivisina ja itsekehittyvinä oppijoina. Opettajilla tulisi olla mahdollisuus toteuttaa ammatillista toimijuuttaan ottamalla vastuun omasta ammatillisestä kehittymisestään; opettajilla tulisi olla mahdollisuus vai- kuttaa siihen, miltä heidän ammatillinen kasvunsa ja oppiminen näyttää. Tämän tapaustutkimuksen tavoitteena on luoda kokonaisvaltainen käsitys siitä, millaisten ominaisuuksien opettajat kokevat olevan tärkeitä ammatillisessa oppimisyhteisössä. Lisäksi, tutkimuksen tarkoitus on luoda kuvaa opettajien op- pimistarpeista suhteessa oppimisyhteisöön. Tutkimusta ohjaa kaksi tutkimusky- symystä: 1) Mitkä ominaisuudet opettajat kokevat tärkeinä ammatillisessa oppi- misyhteisössä 2) Millaisia oppimistarpeita opettajilla on suhteessa ammatilliseen oppimisyhteisöön? Tutkimus toteutettiin Ghanassa, ghanalaisamerikkalaisessa yksityiskoulussa. Aineisto on koottu opettajilta eläytymistarinoilla, haastatte- luilla ja observoimalla, ja analyysi on toteutettu laadullisena sisällönanalyysinä. Tutkimustuloksissa identifioitiin yksitoista ominaisuutta, jotka ovat opetta- jien näkemyksien mukaan tärkeitä oppimisyhteisössä. Rakenteelliset tekijät, ku- ten tilat ja oppimiseen tarjottu aika, turvallinen ja tuomitsematon ympäristö, ja mahdollisuudet oppia yhdessä ja opettajien omien kykyjen ja potentiaalin käyt- täminen oppimisen tukemiseksi olivat tärkeimmäksi koettuja ominaisuuksia. Opettajien oppimistarpeet liittyivät vahvasti kommunikaatiotaitojen kehittämi- seen, tiimityöskentelytaitoihin sekä uusien opetusmetodien oppimiseen.