"Maailmoja tuhlattavaksi asti" : taiteessa syntyvä tieto ekologisesta kriisistä Johanna Sinisalon ilmastofiktiivisessä ekodystopiassa Enkelten verta - Bister, Sofia (2019)
Tarkastelen kandidaatintutkielmassani, miten Johanna Sinisalon romaani Enkelten verta (2011) luo tietoa ekologisesta kriisistä ja ottaa osaa siitä käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tutkin, miten faktan ja fiktion vuoropuhelu sekä toisaalta dystooppisten ja utopististen piirteiden tasapainottelu teoksessa neuvottelee ihmisen paikkaa ekokriisissä. Lisäksi kysyn, mitä lisäarvoa tuo se, että Enkelten verta on juuri fiktiota eikä tiedejulkaisu, ja pyrin näin hahmottelemaan, millaista on taiteen tarjoama tieto. Tutkielmani havainnollistaa, miten ilmastofiktio osallistuu yhteiskunnalliseen merkityksenluontiin ekokriisistä ja kartoittaa ilmastofiktion paikkaa paitsi kirjallisuuden kentällä myös yhteiskunnallisessa keskustelussa.