Toiminnanohjausjärjestelmien käyttönotto : kriittiset menestystekijät - Marttinen, Sampo (2020)
Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoprojektilla on organisaatiolle merkittävät seuraukset. Projekti voi viedä organisaation konkurssin partaalle tai vaihtoehtoisesti tuoda organisaation kulttuuriin ja työtapoihin muutoksia, jonka seurauksen organisaatio saa uutta kilpailuetua muihin organisaatioihin nähden. Tästä syystä organisaatioiden olisikin syytä tietää, kuinka he voivat menestyä toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoprojektissa paremmin ja mitkä tekijät vaikuttavat projektin onnistumiseen kriittisesti. Tässä kirjallisuuskatsauksena toteutetussa kandidaatintutkielmassa tarkastellaan erilaisia kriittisiä menestystekijöitä ja sitä, minkälainen vaikutus niillä on toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoprojektin onnistumisen kannalta. Kriittisiin menestystekijöihin perehdyttiin Holland ja Light (1999) kehittämän mallin avulla ja lisäksi tutkittiin, tukeeko muu tietojärjestelmätieteen merkittävä lähdekirjallisuus heidän malli-aan. Mallissa kriittiset menestystekijät on jaettu strategisiin ja taktisiin tekijöihin. Tuloksina havaittiin, että heidän luoma mallinsa on yhä hyvä pohja kriittisille menestystekijöille toiminnanohjausjärjestelmien käyttöönotossa. Huomattiin myös, että kriittiset menestystekijät eivät toimi tyhjiössä, vaan ne ovat vahvasti riippuvaisia toisistaan. Strategiset tekijät toimivat vetovoimana taktisille tekijöille, mutta tämä ei silti tarkoita, että strategiset tekijät olisivat tärkeämmässä roolissa kuin taktiset tekijät. Yksittäinen laadukas tekijä ei myöskään tee automaattisesti käyttöönottoprojektista laadukasta, vaan sen sijaan yksittäisellä laa-dukkaalla tekijällä voi olla merkittävä positiivinen vaikutus muihin kriittisiin menestystekijöihin. Onnistuneessa käyttöönottoprojektissa sekä strategiset, että taktiset tekijät ovat laadukkaita. Tuloksista huomattiin myös se, että käyttöön-ottoprojektit ovat hyvin tapauskohtaisia, eikä yhtä oikeaa kriittisten menestystekijöiden yhdistelmää ole olemassa käyttöönottoprojekteissa.