Familiaalisen riskin yhteys yhteen- ja vähennyslaskusujuvuuden kehitykseen perusopetuksen 1.—2. luokalla - Salonen, Annika (2020)
Laskusujuvuudella tarkoitetaan tarkkaa ja nopeaa yhteen- ja vähennyslaskujen suorittamista ilman apuvälineitä. Varhaisten matemaattisten taitojen kehityksellä on yhteyttä myöhemmin matematiikan taitojen oppimiseen ja akateemiseen koulumenestykseen. Familiaalinen eli periytyvä riski tarkoittaa suvuittain esiintyvää riskiä matematiikan sujuvuuden osalta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää familiaalisen riskin yhteyttä yhteen- ja vähennyslaskusujuvuuden kehitykseen perusopetuksen 1.—2. luokan aikana. Lisäksi tutkittiin, onko tyttöjen ja poikien kehityksessä eroa. Kiinnostuksen kohteena oli se, miten familiaalinen riski on yhteydessä yhteen- tai vähennyslaskusujuvuuden riskiryhmään kuulumiseen. Tutkimusaineisto on osa FLARE-hanketta (FLuency in Arithmetic REading), jossa on mitattu lasten lasku- ja lukutaidon kehitystä. Aineisto on kerätty vuonna 2016 Keski-Suomen alueella. Aineistoa analysoitiin SPSS24.0-ohjelmis- tolla. Tutkimusjoukkoon kuului 146 oppilasta, joista tyttöjä oli 78 ja poikia 68. Tutkittavien yhteen- ja vähennyslaskutaitoja mitattiin kolmella mittauskerralla: 1. luokan keväällä, 2. luokan syksyllä ja 2. luokan keväällä. Tulokset osoittivat, että yhteen- ja vähennyslaskusujuvuus lisääntyi mittauskertojen välillä kaikilla familiaalisilla riskiryhmillä. Familiaalisten riskiryhmien välillä erot eivät kasvaneet. Familiaalisten riskiryhmien väliset erot olivat tilastollisesti merkitseviä kaikilla mittauskerroilla. Vähäisen riskiryhmän lapset laskivat enemmän laskuja kuin korkean riskiryhmän lapset. Pojat laskivat vähennyslaskuja sujuvammin kuin tytöt. Familiaalisella riskillä ei ollut yhteyttä yhteen- tai vähennyslaskusujuvuuden riskiryhmään kuulumiseen. Familiaalisen riskin yhteys yhteen- ja vähennyslaskusujuvuuden kehitykseen tulee tiedostaa, jotta kehitystä voidaan tarkkailla ja tarjota tukea varhaisessa vaiheessa. Yhteistyö vanhempien kanssa on merkittävässä roolissa, kun tuetaan lapsen matematiikan taitojen kehittymistä, sillä yhteen- ja vähennyslaskusujuvuus kehittyvät harjoittelun myötä. Matematiikan kumulatiivisuuden takia varhainen tuki on merkityksellistä, sillä vaikeudet varhaisissa taidoissa näyttäytyvät korkeammissa matematiikan taidoissa. Tässä tutkimuksessa ei otettu huomioon tuen yhteyttä sujuvuuden kehitykseen. Varhainen riskien tunnistus auttaa kohdentamaan tuen varhaisessa vaiheessa ja kohdistamaan tukea niille, jotka sitä tarvitsevat. Tiedostamalla riskitekijöitä, voidaan tarkkailla oppilaita, jotka kuuluvat riskiryhmiin tarkemmin.