Rahoitusmarkkinoiden rooli raakaöljyn futuurikäyrien muutoksessa - Sillanpää, Juuso (2019)
Tässä tutkimuksessa selvitetään raakaöljyn futuurimarkkinoiden tuottoerojen käyttäytymistä vuosien 1992-2019 välillä. Öljymarkkinoilla on havaittu futuurien tuottoerojen olevan historiallisesti useammin negatiivisia, mutta 2000-luvulla finanssikriisin jälkeen on havaittu useammin pitkäkestoisia vahvoja positiivisia tuottoeroja. Pitkittyneet positiiviset tuottoerot ovat osittain ristiriitaisia varastoitaville hyödykkeille esitettyjen teorioiden kanssa ja teoriat tukevat negatiivisten tuottoerojen markkinaa. Futuurien aikarakenteeseen vaikuttavia tekijöitä, niiden muutosta ajassa sekä hyödykemarkkinoiden arvopaperistumisen mahdollisesti tuomaa markkinadynamiikan muutosta tutkitaan hyödyntämällä vektoriautoregressiivistä ja tasaisen rakennemuutoksen menetelmiä. Erityisesti pyritään tarkastelemaan hyödykemarkkinoiden arvopaperistumisen sekä finanssikriisin mahdollisesti synnyttämiä markkinadynamiikan muutoksia ja siten rahoitusmarkkinoiden yhdentymisen aikaansaamaa riskin välittymistä markkinoiden välillä. Tulokset osoittavat futuurien tuottoerojen sisältävän epälineaarisuutta ja muuttujien vaikutuksien muuttuvan ajassa. Erityisesti VAR-mallien tulokset osoittavat öljymarkkina fundamenttien menettäneen merkitystä tuottoerojen selittävänä tekijöinä finanssikriisin jälkeen. Toinen merkittävä havainto on VIX-indeksin vaikutus tuottoerojen tekijänä, joka osoittaa siten tukea markkinoiden yhdentymiselle ja riskin välittymiselle markkinoiden välillä. STAR-mallien tulokset osoittavat regiimiriippuvuutta ja kertoimien muutosta futuurien tuottoerojen painuessa vahvasti negatiiviseksi.