Sosiaalinen kuntoutus kunnallisessa aikuissosiaalityössä - Vehniäinen, Marjo-Riitta (2019)
Tarkastelen tutkielmassa sosiaalista kuntoutusta osana kunnallista aikuissosiaalityötä. Sosiaalinen kuntoutus on sosiaalihuoltolain mukainen sosiaalipalvelu, jonka lähtökohtaisena tarkoituksena on tukea ja vahvistaa asiakkaan toimintakykyä ja osallisuutta. Kuvaan sosiaalityöntekijöiden käsityksiä sosiaalisesta kuntoutuksesta sosiaalihuoltolain mukaisena palveluna, sen keskeisiä tavoitteita ja tehtäviä sekä sitä, miten sosiaalinen kuntoutus jäsentyy kunnallisen aikuissosiaalityön tehtävänä. Tuon esille sitä, millä tavoin sosiaalinen kuntoutus kunnallisessa aikuissosiaalityössä näyttäytyy työn ammatillisten arvojen ja tavoitteiden kautta ja miten erilaiset yhteiskunnalliset reunaehdot työtä osaltaan määrittävät. Tutkimukseni on laadullinen tutkimus. Aineisto on kerätty haastattelemalla puolistrukturoidulla haastattelumenetelmällä viittä sosiaalityöntekijää, joilla on kokemusta kunnallisesta aikuissosiaalityöstä. Analysoin aineistoni käyttämällä aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Sosiaalinen kuntoutus näyttäytyy sosiaalityöntekijöiden kuvaamana tärkeänä ja kehittyvänä palveluna ja keskeisenä osana aikuissosiaalityön perustehtävää. Sosiaalinen kuntoutus nähdään vahvasti yhteistyönä muiden palveluiden ja toimijoiden kuten sosiaali-, terveys- ja työllisyyspalveluiden sekä kolmannen sektorin ja järjestöjen kesken. Sosiaalityöllä on tässä yhteistyössä keskeinen rooli, mutta vaikuttava sosiaalinen kuntoutus edellyttää asiakkaan kokonaisvaltaista kohtaamista ja tuen tarpeen tunnistamista - yhteistä ymmärrystä yhteisestä asiakkaasta. Sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaat ovat usein työvoiman ulkopuolella ja erityisen tuen tarpeessa. Sosiaaliset ongelmat ovat erityisen vaikeita, pitkittyneitä ja vyyhteytyneitä. Työskentelyssä korostuu yksilölliset tavoitteet ja asiakkaalle räätälöity tuen kokonaisuus. Sosiaalisella kuntoutuksella tavoitellaan intensiivisellä ja asiakasta lähellä tapahtuvalla työskentelyllä muutosta, parempaa elämänhallintaa ja osallisuutta asiakkaan omista lähtökohdista käsin. Sosiaalityöntekijät näkevät tasa-arvon ja ihmiselämän kunnioituksen olevan keskeisiä sosiaalisen kuntoutuksen palvelun ja työskentelynsä lähtökohtia. Taloudelliset tai tehokkuutta korostavat suuntaukset eivät niinkään määritä työskentelyä paljon tukea tarvitsevan asiakkaan kanssa. Sosiaalinen kuntoutus näyttäytyy palveluna, jonka halutaan tavoittavan erityisesti niitä, jotka eivät kykene työelämään ja ovat vaarassa syrjäytyä.