Say what you mean : a material package for communicative grammar teaching in upper secondary school - Ulfves, Suvi (2020)
Kieliopin opetus on ollut polttava puheenaihe koko kieltenopetuksen historian ajan. Näkemyseroja on sen suhteen, miten kielioppia tulisi opettaa ja miten siitä saisi tehtyä mielenkiintoista sekä oppilaille että opettajille, mutta myös sen suhteen, tarvitsisiko sitä opettaa ylipäätään. Globalisoituvassa maailmassa, jossa englanti on usein kansainvälisessä kanssakäymisessä käytetty yleiskieli, nopean ja tehokkaan kommunikoinnin merkitys korostuu, kun taas kielioppiin monesti liitetty mielikuva pikkuseikkojen hiomisesta voi tuntua jopa täysin turhalta. Pienetkin erot esimerkiksi sanavalinnoissa, -muodoissa ja rakenteissa voivat kuitenkin vaikuttaa oleellisesti siihen, miten viesti välittyy toiselle tai millainen esimerkiksi sen sävy on, ja siten kielioppi ja hyvä kommunikaatio voidaan nähdä toisistaan erottamattomina asioina. Tämä materiaalipaketti pyrkiikin yhdistämään kommunikatiivisuuden – eli kommunikaatioon ja tosielämän konteksteihin pohjautuvan mallin – kieliopin opetuksen kanssa ja näyttämään keinoja opettaa kielioppia aidon keskustelun ja viestintätarpeen kautta. Tavoitteena on tarjota erilainen lähestymistapa kielioppiin kokonaisuutena ja tarkastella sitä sääntöluettelon sijaan kielellisenä taitona, jota voi harjaannuttaa ja kehittää kohdekieltä käyttämällä. Näkemykseni mukaan tällainen lähestymistapa avaa myös oppilaille paremmin sekä kieliopin vaikutusta viestintään ja kanssakäymiseen että sen tarkastelun ja opiskelun hyötyjä yleisesti. Samalla tämä paketti tuo lisäsisältöä kommunikatiiviseen opetusmateriaalivalikoimaan, joka on tutkimuksessa tehtyjen havaintojen perusteella vielä niukka Suomessa.