Koulutuspaikkana toimivan organisaation antama tuki erikoislääkärikoulutuksen toteutumiseen - Malin, Aino-Maria (2019)
Kanditutkielmani on osa valtakunnallista ESR-rahoitteista ja Sosiaali- ja terveysministeriön tukemaa TYÖKE – Verkostoilla tehoa soteen, työkyvyn tukeen ja työikäisten terveyteen -hanketta. Hankkeen tarkoituksena on eri toimijoiden yhteistyön kautta edistää terveyttä ja työkykyä maakunnissa, kunnissa ja työpaikoilla. Kehittämistyötä tehdään osana sote-muutosta ja tavoitteena on antaa välineitä päätöksentekoon. (Työterveyslaitos 2019) Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten työterveyteen erikoistuvat lääkärit (N=39) ja heidän kouluttajalääkärinsä (N=39) kokevat koulutuspaikkana toimivan organisaation tuen kouluttautumiseen ja erikoislääkärikoulutuksen toteutumiseen. Tutkimus on toteutettu mixed methods-menetelmällä, eli yhdistelmänä määrällistä ja laadullista tutkimusta. Aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella. Erikoistuvat lääkärit kokivat keskeisiksi koulutusta tukeviksi tekijöiksi organisaatiossaan sen koulutusmyönteisyyden ja joustavuuden, inhimillisen tuen ja työn monipuolisuuden. Kouluttajalääkärit painottivat organisaation tukea, eli koko työyhteisön positiivista asennetta ja arvostusta erikoistuvia ja koko koulutusta kohtaan, sekä sen huomiointia organisaation toiminnan suunnittelussa. Myös työn monipuolisuus ja riittävän ajan varaaminen ohjauksille korostuivat vastauksissa. Nuoremmat erikoistujat (alle 40-vuotiaat) kokivat positiivisemmin organisaation tuen kouluttautumiselle ja koulutuksen toteutumiselle. Sekä erikoistuja että kouluttajat olivat yleisesti hyvin tyytyväisiä koulutuspaikkana toimivan organisaation tukeen kouluttautumiseen ja työterveyshuollon erikoiskoulutuksen toteutumiseen.