Tekoälyn läpinäkyvyys julkisella sektorilla - Kinnunen, Iiro (2020)
Tämän kandidaatin tutkielman tarkoituksena oli selvittää kirjallisuuskatsauksen avulla, minkälaisia eettisiä kysymyksiä liittyy tekoälyn käyttöön julkisella sektorilla. Näiden kysymysten tarkempaa tarkastelua pohjustetaan tutkielmassa esiteltävillä tekoälyn, etiikan ja julkisen sektorin määritelmillä. Tekoälyn hyödyntäminen lisääntyy jatkuvasti myös julkisella sektorilla muuttaen prosesseja ja toimintatapoja. Tekoäly viranomaistoiminnassa nähdään usein eettisten ongelmien aiheuttajana, mutta se avaa myös useita positiivisia mahdollisuuksia esimerkiksi laadun parantamisen ja tehokkuuden lisäämisen kautta. Oikein käytettynä tekoäly voi edesauttaa eettisyyden ja yhteiskunnallisen hyväksyttävyyden kannalta positiivisia muutoksia. Tekoälyn kasvavan käyttöönoton myötä keskustelua on herättänyt nykylainsäädännön riittävyys, koska virallisia tekoälyyn liittyviä lakeja ei vielä ole säädetty.