APT28 : tapaustutkimus Venäjään yhdistettyjen kyberoperaatioiden kehittymisestä vuosina 2007 - 2016 - Bunda, Jari (2020)
Viime vuosikymmeninä tietoverkkojen merkitys on kasvanut merkittävästi, ja niistä on tullut kriittinen osa yhteiskuntaa. Tänä päivänä ne nähdään osana laajempaa kybertilaa, jossa tavallisten ihmisten lisäksi myös valtiot käyvät omaa kilpajuoksuaan saadakseen taloudellista, poliittista ja sotilaallista etua. Kybertilassa Venäjä on osoittanut olevansa yksi merkittävimmistä toimijoista. Joko suoraan Venäjään yhdistetyt tai sitä lähellä olevien toimijoiden suorittamat kyberoperaatio ovat muokanneet kansainvälistä ilmapiiriä ja haastaneet asiantuntijoiden käsitykset kybertilan merkityksestä osana kansainvälistä politiikkaa. Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee Venäjään liitettyjä kybertoimijoita ja niiden suorittamia kohdistettuja haittaohjelmahyökkäyksiä. Tutkimuksen päätutkimuskysymys keskittyi siihen, kuinka tutkimuksen kohteena olevan toimijan kohdistetut haittaohjelmahyökkäykset ovat kehittyneet vuosien 2007 ja 2016 välisenä aikana. Ennen kuin päätutkimuskysymykseen oli mahdollista vastata, selvitettiin täydentävän tutkimuskysymyksen avulla, mitä tarkoitetaan kohdistetuilla haittaohjelmahyökkäyksillä ja millainen on sen rakenne. Tutkimusmenetelmänä käytettiin tapaustutkimusta. Se soveltuu tutkimusmenetelmäksi hyvin, kun halutaan tutkia jotain ilmiötä sen luontaisessa ympäristössä ja käyttää useita tiedonkeräysmenetelmiä. Aineiston analysoinnissa käytettiin timanttimallia ja tämän työn aikana kehitettyä kehikkoa, joka kuvaa kohdistettujen haittaohjelmahyökkäysten rakennetta. Tutkimus keskittyi yhteen kybertoimijaan, joka tunnetaan tietoturvayhteisössä nimillä APT28, Sofacy, Tsar Team ja Pawn Storm. APT28 on osa Venäjän sotilastiedustelua GRU:ta. Tutkimustuloksista käy ilmi, että vaikka APT28:n TTP vaikuttaa pysyvän samanlaisena, siitä on löydettävissä merkittäviä muutoksia tarkasteltavana ajanjaksona. Tämän lisäksi APT28 näyttää tehneen kyberoperaatioissa useita operaatioihin liittyviä virheitä, jotka ovat mahdollistaneet niiden attribuution. Havaintoja voidaan pitää mielenkiintoisina, koska APT28 tunnetaan hyvin resursoituna valtiollisen tason toimijana.