"Jumalan terve. Mää oon Kallion Aleksi." : häpeäidentiteetin kehittyminen Pauliina Rauhalan romaanissa Taivaslaulu - Lirkki, Mervi (2019)
Tarkastelen kandidaatintutkielmassani häpeäaffekteja ja niiden vaikutuksia fiktiivisen romaanin, Taivaslaulun, toiseen päähenkilöön, Aleksiin. Romaanissa häpeäaffektit tulevat esille yksilön ja uskonnollisen yhteisön välisen suhteen kautta. Fiktiivisen tarinan myötä teos nostaa esille niitä valtasuhteita, joita saavutetaan häpeäaffektin tuottamisen kautta. Vanhoillislestadiolainen uskonyhteisö kuvataan romaanissa häpeää synnyttävänä ja sitä ylläpitävänä. Häpeäaffektit kasvattavat häpeäidentiteettiä, joka vaikuttaa ihmissuhteisiin sekä yksilön tunteeseen Jumalalle kelpaamattomuudesta.